Meer dan de helft van de (grote) bedrijven wereldwijd gaat in de komende twee jaar een nieuw datacenter bouwen. 7 procent wil dat nu al.

Dat blijkt onder meer uit de Oracle Next Generation Datacenter Index. Het onderzoek daarvoor werd door Quocirca uitgevoerd in 9 regio's wereldwijd bij 919 mensen in grote bedrijven. In de Benelux waren er 102 respondenten. De onderzoekers polsten naar de stand van zaken in de datacenters van de bedrijven binnen drie grote categorieën: flexibiliteit, duurzaamheid en ondersteuning. Op basis van de antwoorden konden scores gegeven worden op 10.

Volgens het onderzoek lopen veel bedrijven achter op vlak innovatieve technologie in hun datacenters. De gemiddelde score bedraagt 5,28 op 10. Vooral in Spanje en Portugal, Italië en het Midden-Oosten zijn de scores ronduit zwak. De Benelux doet het dan nog relatief goed met een vierde plaats en een globale score van 5,64 op 10. Het moet enkel de regio Duitsland-Zwitserland, Scandinavië en de VS laten voorgaan.

Op vlak van flexibiliteit scoort onze regio wat minder. "Dat kan verdere vooruitgang in de weg staan", klinkt het bij Oracle. Toch kan de goede score op vlak van duurzaamheid één en ander compenseren. "Dat omdat hiervoor vaak een goede kennis van de onderliggende platformen is vereist. Die kennis zou ook moeten leiden tot meer flexibiliteit."

Ook blijkt dat virtualisatie nog slechts in haar kinderschoenen staat. Slechts 15 procent van de bevraagde bedrijven heeft meer dan 70 procent van z'n datacenter gevirtualiseerd. Ook in de Benelux is virtualisatie nog niet erg doorgedreven. Ruim 6 op 10 bedrijven heeft minder dan de helft van z'n servers gevirtualiseerd.

Het verklaart misschien waarom meer dan de helft van de bevraagde bedrijven binnen de twee jaar een nieuw datacenter wil. "De primaire reden daarvoor is it-consolidatie", zegt Clive Longbottom, research director bij Quocirca, in een communiqué, "maar business support is een goede tweede. Investeringen in het datacenter zijn vaak groot en moeten worden bekeken vanuit een zakelijk oogpunt en op lange termijn. Het is van groot belang dat deze organisaties ervoor zorgen dat hun volgende generatie datacenters geschikt zijn, niet alleen voor kortetermijndoelen, maar ook de flexibiliteit hebben om op lange termijn ondersteuning te bieden om te kunnen voldoen aan de zakelijke behoeftes."

Meer dan de helft van de (grote) bedrijven wereldwijd gaat in de komende twee jaar een nieuw datacenter bouwen. 7 procent wil dat nu al. Dat blijkt onder meer uit de Oracle Next Generation Datacenter Index. Het onderzoek daarvoor werd door Quocirca uitgevoerd in 9 regio's wereldwijd bij 919 mensen in grote bedrijven. In de Benelux waren er 102 respondenten. De onderzoekers polsten naar de stand van zaken in de datacenters van de bedrijven binnen drie grote categorieën: flexibiliteit, duurzaamheid en ondersteuning. Op basis van de antwoorden konden scores gegeven worden op 10. Volgens het onderzoek lopen veel bedrijven achter op vlak innovatieve technologie in hun datacenters. De gemiddelde score bedraagt 5,28 op 10. Vooral in Spanje en Portugal, Italië en het Midden-Oosten zijn de scores ronduit zwak. De Benelux doet het dan nog relatief goed met een vierde plaats en een globale score van 5,64 op 10. Het moet enkel de regio Duitsland-Zwitserland, Scandinavië en de VS laten voorgaan. Op vlak van flexibiliteit scoort onze regio wat minder. "Dat kan verdere vooruitgang in de weg staan", klinkt het bij Oracle. Toch kan de goede score op vlak van duurzaamheid één en ander compenseren. "Dat omdat hiervoor vaak een goede kennis van de onderliggende platformen is vereist. Die kennis zou ook moeten leiden tot meer flexibiliteit." Ook blijkt dat virtualisatie nog slechts in haar kinderschoenen staat. Slechts 15 procent van de bevraagde bedrijven heeft meer dan 70 procent van z'n datacenter gevirtualiseerd. Ook in de Benelux is virtualisatie nog niet erg doorgedreven. Ruim 6 op 10 bedrijven heeft minder dan de helft van z'n servers gevirtualiseerd. Het verklaart misschien waarom meer dan de helft van de bevraagde bedrijven binnen de twee jaar een nieuw datacenter wil. "De primaire reden daarvoor is it-consolidatie", zegt Clive Longbottom, research director bij Quocirca, in een communiqué, "maar business support is een goede tweede. Investeringen in het datacenter zijn vaak groot en moeten worden bekeken vanuit een zakelijk oogpunt en op lange termijn. Het is van groot belang dat deze organisaties ervoor zorgen dat hun volgende generatie datacenters geschikt zijn, niet alleen voor kortetermijndoelen, maar ook de flexibiliteit hebben om op lange termijn ondersteuning te bieden om te kunnen voldoen aan de zakelijke behoeftes."