Hij was nog maar prins in 1811, maar dat de toekomstige eerste Koning der Belgen een gevoelige inborst had, bewijst het liefdesliedje dat hij toen componeerde in de stijl van Beethoven.

In de Koninklijke Bibliotheek bevindt zich een exemplaar van Andenken, een compositie van Leopold von Sachsen-Coburg (1790-1865) voor zang en piano, naar een tekst van Friedrich von Matthisson. Het liefdesliedje werd gepubliceerd In 1811, precies tweehonderd jaar geleden, één jaar trouwens na de publicatie van een werk van Beethoven met dezelfde titel.

Of Leopold zich kan meten met Beethoven en beter componist dan Koning der Belgen was geworden, kun je zelf beoordelen op YouTube. Het Andenken project, dat ongeveer een jaar gelden werd opgestart, toont hoe muzikanten en videokunstenaars Leopolds liefdesliedje naar hun hand zetten. Al kun je ook een versie van de compositie beluisteren die het dichtst benadert wat Leopold in gedachten moet hebben gehad. De melodie wordt gezongen "Mit gefühl", zoals de partituur vermeldt.

Hij was nog maar prins in 1811, maar dat de toekomstige eerste Koning der Belgen een gevoelige inborst had, bewijst het liefdesliedje dat hij toen componeerde in de stijl van Beethoven. In de Koninklijke Bibliotheek bevindt zich een exemplaar van Andenken, een compositie van Leopold von Sachsen-Coburg (1790-1865) voor zang en piano, naar een tekst van Friedrich von Matthisson. Het liefdesliedje werd gepubliceerd In 1811, precies tweehonderd jaar geleden, één jaar trouwens na de publicatie van een werk van Beethoven met dezelfde titel. Of Leopold zich kan meten met Beethoven en beter componist dan Koning der Belgen was geworden, kun je zelf beoordelen op YouTube. Het Andenken project, dat ongeveer een jaar gelden werd opgestart, toont hoe muzikanten en videokunstenaars Leopolds liefdesliedje naar hun hand zetten. Al kun je ook een versie van de compositie beluisteren die het dichtst benadert wat Leopold in gedachten moet hebben gehad. De melodie wordt gezongen "Mit gefühl", zoals de partituur vermeldt.