Het ‘Intel of Things’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

Intels IDF weerspiegelde een nieuw tijdperk van ‘devices’, hun makers en ontwikkelaars, en het belang van data.

Intels IDF weerspiegelde een nieuw tijdperk van ‘devices’, hun makers en ontwikkelaars, en het belang van data.

Het recente Intel Develops Forum (IDF) in San Francisco kreeg een hernieuwde focus op ontwikkelaars en keek voorbij de wereld van processoren in desktops en servers naar de ontluikende megamarkt voor ‘geconnecteerde slimme toestellen’ (het ‘internet of things).

‘Makers’Naast nieuwe processoren (Core m, Xeon E5 2600/1600 v3), computers (van tablets tot de krachtigste servers) en technologieën, betekende dit een ceo Brian Krzanich die ontwkkelaars opnieuw in het middelpunt plaatste, met oproepen tot samenwerking en partnerships.

Een focus die zich ook vertaalde in aandacht voor ‘makers’ van dingen, en de bijhorende software. Intel ziet de toekomst duidelijk in de bijzonder grote aantallen toestellen die naast computers, smartphones en tablets de wereld gaan overspoelen in hun miljarden. Op deze IDF belichtte Intel dan ook uitgebreid zowel silicon-producten (Quark processoren, Edison en Galileo kits) als de tools en diensten om het internet van dingen in de praktijk te brengen, inclusief gateways naar en analysetools in de achterliggende datacenters. Datacenters die zullen transformeren tot een dynamisch aanpasbare ‘software defined infrastructure’.

DataIn een paneldiscussie naar aanleiding van een nieuw boek over de geschiedenis van Intel – The Intel Trinity (verwijzend naar de drie starters van Intel) – benadrukten de deelnemers dat na het tijdperk van software en apps, de volgende periode toehoort aan data en de toestellen die de data genereren, samenbrengen en analyseren. In dat tijdperk zullen niet alleen de profesionele makers opgang maken, maar ook personen die niet meteen dezelfde diepte van expertise hebben van de huidige onderzoekers en ontwikkelaars. Maar wel vlot kunnen omgaan met prototype kits, zoals Edison en Galileo. Een voorbeeld was de ‘connected wheelchair’ – een gemotoriseerde rolstoel die zowel de gezondheid van de gebruiker als de toestand van de rolstoel zelf monitorde. Oorspronkelijk het idee van een scholier, kon deze laatste het idee verder uitwerken tijdens een vakantiejob bij Intel, in samenwerking met technici en eindgebruikers. Met uiteindelijk ook nog input en waardering vanwege astrofysicus Stephen Hawking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content