Naar weinig 'geboortes' werd zo uitgekeken als naar die van Apple's nieuwste: de iPad. Het werd een supersized iPod Touch, veeleer dan een netbook-Mac.

De gastheer in San Francisco was Steve Jobs zelve, als steeds gekleed in zwarte trui en blauwe jeansbroek. "Is er nog plaats tussen de schootcomputers en smartphones?" vroeg hij retorisch, waarna de iPad boven de doopvont werd gehouden.

Het werd een uitvergrote iPod Touch, iets meer dan een centimeter dik, lichtjes rechthoekig met een lengte van zo'n 25 cm en een gewicht van ongeveer 1 kg. Het aanraakgevoelig kleurenscherm is van het IPS-type (zoals in de nieuwste iMacs). Standaard komt de iPad met 16 tot 64GB aan solid state schijfruimte, 802.11n WiFi en Bluetooth. Voorts is er een docking connector, USB en voorzieningen als een virtueel toetsenbord.

Het toestel draait iPhone OS soft - zowel ongewijzigd als aangepast voor het volle scherm. Apple claimt een gebruiksduur van 10 uur en 30 dagen op standby. Daarin zal ongetwijfeld de eigen processor, de 1GHz A4, een rol in spelen - een uiterst geïntegreerde 'alles op één chip' processor.

De huidige software van de iPhone draait op de iPad, maar in de AppStore zal ook specifieke iPad soft worden aangeboden. De iPhone SDK ondersteunt de iPad, maar er is ook een aangepaste versie beschikbaar. Tijdens de presentatie werden aangepaste versies van de iWorks toepassingen - KeyNote, Pages, Numbers (respectievelijk presentatiesoft, tekstverwerking en spreadsheet) - getoond, a rato van 9,99 dollar per toepassing.

Andere software betrof browsers (toont de 'grote' versies van de sites, niet de 'mobiele'), spelletjes en dies meer. Vanzelfsprekend is de iPad een natuurlijke omgeving voor YouTube, Facebook en alle andere populaire Web-toepassingen, evenals mail, fotoboeken, ... Naast muziek en films uit de iTunes-shop, biedt Apple ook de iBooks omgeving voor boeken in ePub formaat. Naast demo's van de New York Times, zou Apple overeenkomsten hebben met de grote Amerikaanse uitgeverijen voor zowel ontspanningsliteratuur als schoolboeken.

De prijs van de iPad begint op 499 dollar (voor een 16GB model), langs 599 dollar voor een 32GB model tot 699 dollar voor een 64GB model. Er komen ook 3G-uitvoeringen, die telkens 130 dollar meer zullen kosten. Vanzelfsprekend zijn dit Amerikaanse prijzen. In de VS wordt de datadienst geleverd door AT&T, met vanaf juni ook internationale datadiensten. De leveringen van de Wifi-modellen moet over 60 dagen van start gaan, en de 3G modellen over 90 dagen.

Apple brengt tevens nog accessoires zoals een oplaadeenheid waar de iPad verticaal kan worden in geplaatst, een toetsenbord-dock ("aangewezen voor wie veel typwerk moet doen") en een opbergmap die als staander kan fungeren.

En Jobs maakte meteen duidelijk dat er een kant en klaar gebruikerspubliek is: "Alle 75 miljoen gebruikers van de iPod Touch en de iPhone weten al hoe de iPad te gebruiken!"

Naar weinig 'geboortes' werd zo uitgekeken als naar die van Apple's nieuwste: de iPad. Het werd een supersized iPod Touch, veeleer dan een netbook-Mac. De gastheer in San Francisco was Steve Jobs zelve, als steeds gekleed in zwarte trui en blauwe jeansbroek. "Is er nog plaats tussen de schootcomputers en smartphones?" vroeg hij retorisch, waarna de iPad boven de doopvont werd gehouden. Het werd een uitvergrote iPod Touch, iets meer dan een centimeter dik, lichtjes rechthoekig met een lengte van zo'n 25 cm en een gewicht van ongeveer 1 kg. Het aanraakgevoelig kleurenscherm is van het IPS-type (zoals in de nieuwste iMacs). Standaard komt de iPad met 16 tot 64GB aan solid state schijfruimte, 802.11n WiFi en Bluetooth. Voorts is er een docking connector, USB en voorzieningen als een virtueel toetsenbord. Het toestel draait iPhone OS soft - zowel ongewijzigd als aangepast voor het volle scherm. Apple claimt een gebruiksduur van 10 uur en 30 dagen op standby. Daarin zal ongetwijfeld de eigen processor, de 1GHz A4, een rol in spelen - een uiterst geïntegreerde 'alles op één chip' processor. De huidige software van de iPhone draait op de iPad, maar in de AppStore zal ook specifieke iPad soft worden aangeboden. De iPhone SDK ondersteunt de iPad, maar er is ook een aangepaste versie beschikbaar. Tijdens de presentatie werden aangepaste versies van de iWorks toepassingen - KeyNote, Pages, Numbers (respectievelijk presentatiesoft, tekstverwerking en spreadsheet) - getoond, a rato van 9,99 dollar per toepassing. Andere software betrof browsers (toont de 'grote' versies van de sites, niet de 'mobiele'), spelletjes en dies meer. Vanzelfsprekend is de iPad een natuurlijke omgeving voor YouTube, Facebook en alle andere populaire Web-toepassingen, evenals mail, fotoboeken, ... Naast muziek en films uit de iTunes-shop, biedt Apple ook de iBooks omgeving voor boeken in ePub formaat. Naast demo's van de New York Times, zou Apple overeenkomsten hebben met de grote Amerikaanse uitgeverijen voor zowel ontspanningsliteratuur als schoolboeken. De prijs van de iPad begint op 499 dollar (voor een 16GB model), langs 599 dollar voor een 32GB model tot 699 dollar voor een 64GB model. Er komen ook 3G-uitvoeringen, die telkens 130 dollar meer zullen kosten. Vanzelfsprekend zijn dit Amerikaanse prijzen. In de VS wordt de datadienst geleverd door AT&T, met vanaf juni ook internationale datadiensten. De leveringen van de Wifi-modellen moet over 60 dagen van start gaan, en de 3G modellen over 90 dagen. Apple brengt tevens nog accessoires zoals een oplaadeenheid waar de iPad verticaal kan worden in geplaatst, een toetsenbord-dock ("aangewezen voor wie veel typwerk moet doen") en een opbergmap die als staander kan fungeren. En Jobs maakte meteen duidelijk dat er een kant en klaar gebruikerspubliek is: "Alle 75 miljoen gebruikers van de iPod Touch en de iPhone weten al hoe de iPad te gebruiken!"