Kristof Van der Stadt

Het laatste taboe

Kristof Van der Stadt Hoofdredacteur bij Data News

Hoeveel verdient u? Iemand die vraag stellen is als vragen of hij of zij even de broek laat zakken. Een antwoord komt er zelden of nooit. Omdat we beschaamd zijn? Omdat we ons aangevallen voelen in ons privé-leven? Omdat we ons niet naakt willen voelen tegenover collega’s, vrienden of familie? Misschien is het geldzakje wel het laatste taboe in de werkomgeving.

Iemand vertelde me onlangs nog over een ‘incident’ op de HR-afdeling van een Belgische internetleverancier. We schrijven zowat 10 jaar geleden. De HR-medewerker stelt twee e-mails op. Eén met een erg vertrouwelijk karakter – bedoeld voor de HR-manager -, en eentje met een relatief onbenullige mededeling voor alle werknemers : denk aan de openingsuren van de kantine of de menukaart voor volgende maand. Het enige wat nog moet gebeuren, is het slepen van een attachment naar de vertrouwelijke e-mail en het toevoegen van een bijlage aan de onbenullige mail. Klik. En weg waren de mails.

En weg waren meteen ook de motivatie, werklust en tevredenheid van zowat alle werknemers. Wat was er gebeurd ? De HR-medewerker had per ongeluk een Excel-file met álle brutolonen van álle werknemers naar het hele bedrijf gestuurd. De ogenschijnlijk onbenullige mededeling voor het voltallige personeel werd door dat ene Excel-document een splinterbom met vernietigende effecten.

In één seconde wist een helpdesk-medewerker meteen dat hij 10 procent minder verdiende dan zijn collega met hetzelfde profiel en ontdekte de webontwikkelaar dat hij een loonsopslag gemist heeft. In diezelfde seconde besefte een project manager dan weer dat hij niet langer kon pretenderen dat hij onderbetaald werd. En nog geen seconde later besefte het voltallige personeel dat het middenkader absurd veel poen schepte. En datzelfde middenkader voelde zich meteen bij het pietje – of eerder het geldzakje – gepakt.

De allesvernietigende kracht van e-mail geïllustreerd, maar ook het bestaan van een taboe aangetoond.

Meer dan 8 op de 10 ICT’ers is in meer of mindere mate tevreden met zijn loon.

Hoeveel verdient u ? We stellen u, beste lezer, elk jaar toch die vraag. En in die anonieme context van een online bevraging wordt de vraag wél al eens beantwoord en gaat de broek toch voorzichtig even omlaag. Schroom of schaamte blijken trouwens voor niks nodig. Door de band genomen verdient u best wel aardig uw boterham en mag u rekenen op een brede waaier aan extralegale en aanvullende voordelen.

Maar de absolute cijfers zijn minder belangrijk : het gaat om de tevredenheid over dat loonzakje. Zowat een kwart van de loontrekkende informatici in onze salarisenquête zegt ‘zeer tevreden’ te zijn over het totale loonpakket dat hij of zij elke maand ontvangt. Nog eens 60 procent zegt ‘nogal tevreden’ te zijn. Bij zelfstandige ict’ers loopt dit zelfs op tot 75 procent. Al naargelang het statuut spreken we dus over 84 tot 96 procent van de respondenten die in meer of mindere mate tevreden is met zijn of haar totale loonpakket.

Dus hoeveel verdient u ? Genoeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content