Het is precies twaalf jaar geleden, in januari 1998, dat de Belgische markt voor telefoniediensten eindelijk geliberaliseerd werd. Spannende en heerlijke tijden, de dagen van het Belgacom-monopolie waren geteld...

Toen we onze eerste telecomenquête lanceerden, aan de vooravond van de big bang, bleek dat één op de drie ondervraagde ict-managers van plan was over te stappen als er een volwaardig alternatief op de proppen kwam. En nog eens de helft overwoog voor een concurrent te kiezen. Een ware aha-Erlebnis. De banbliksems van Belgacom raasden echter over ons heen. De twee torens beefden van woede en angst. Het bastion van meer dan een eeuw telefonie kwam onder vuur te staan. Alles werd in de stellingen geworpen. Kokende olie uitgeworpen, geleverd door een gealarmeerde overheid die voor een manke regelgeving zorgde. De kantelen hielden stand, ook twaalf jaar na datum. Meer nog, in veel gevallen is de vijand verdwenen, afgedropen, telefoonkaart tussen de benen.

Een leeg slagveld, zo denken ze nu ook bij Financiën, waar er niemand opdook om het op nemen tegen Belgacom. Niemand! Geen hond, geen kat, geen luis in de pels. 30.000 vaste telefoons en 3.000 mobieltjes: 4,5 miljoen belminuten. Niemand! Zelfs geen Telenet of geen Mobistar, laat staan de andere usual suspects zoals Verizon Business, Colt Telecom, Easynet, T-Systems, BT of KPN. Niemand! Alleen Belgacom. Dat moet uniek zijn in de Belgische geliberaliseerde geschiedenis. Als we navragen waarom de concurrenten niet eens opdaagden, krijgen we steevast hetzelfde antwoord: 'wie intekent op dit contract, verliest geld vanaf de eerste belminuut'. Belgacom zou volgens hen immers lagere tarieven aanbieden dan wat de alternatieve operatoren moeten betalen voor het afhandelen van de oproep.

Welaan dan, terug naar start, twaalf jaar geleden, opnieuw een monopolie. Hallo, u spreekt wel degelijk met Belgacom. Waar zit de concurrentie?

Het is precies twaalf jaar geleden, in januari 1998, dat de Belgische markt voor telefoniediensten eindelijk geliberaliseerd werd. Spannende en heerlijke tijden, de dagen van het Belgacom-monopolie waren geteld... Toen we onze eerste telecomenquête lanceerden, aan de vooravond van de big bang, bleek dat één op de drie ondervraagde ict-managers van plan was over te stappen als er een volwaardig alternatief op de proppen kwam. En nog eens de helft overwoog voor een concurrent te kiezen. Een ware aha-Erlebnis. De banbliksems van Belgacom raasden echter over ons heen. De twee torens beefden van woede en angst. Het bastion van meer dan een eeuw telefonie kwam onder vuur te staan. Alles werd in de stellingen geworpen. Kokende olie uitgeworpen, geleverd door een gealarmeerde overheid die voor een manke regelgeving zorgde. De kantelen hielden stand, ook twaalf jaar na datum. Meer nog, in veel gevallen is de vijand verdwenen, afgedropen, telefoonkaart tussen de benen. Een leeg slagveld, zo denken ze nu ook bij Financiën, waar er niemand opdook om het op nemen tegen Belgacom. Niemand! Geen hond, geen kat, geen luis in de pels. 30.000 vaste telefoons en 3.000 mobieltjes: 4,5 miljoen belminuten. Niemand! Zelfs geen Telenet of geen Mobistar, laat staan de andere usual suspects zoals Verizon Business, Colt Telecom, Easynet, T-Systems, BT of KPN. Niemand! Alleen Belgacom. Dat moet uniek zijn in de Belgische geliberaliseerde geschiedenis. Als we navragen waarom de concurrenten niet eens opdaagden, krijgen we steevast hetzelfde antwoord: 'wie intekent op dit contract, verliest geld vanaf de eerste belminuut'. Belgacom zou volgens hen immers lagere tarieven aanbieden dan wat de alternatieve operatoren moeten betalen voor het afhandelen van de oproep. Welaan dan, terug naar start, twaalf jaar geleden, opnieuw een monopolie. Hallo, u spreekt wel degelijk met Belgacom. Waar zit de concurrentie?