Er bestaan al meer dan één miljoen verschillende malware-varianten. En dagelijks komen er meer dan 2.000 bij. Het 'malware 2.0' tijdperk is aangebroken, zegt F-Secure.

Dat de malwaredreiging nog steeds bijzonder actueel is, zal niemand verbazen. Toch zegt beveiligingsspecialist F-Secure dat de grens van één miljoen verschillende malware-programma's veel sneller doorbroken is dan verwacht. Het bedrijf ziet de recente explosieve groei van malware als een gevolg van de industrialisering en 'professionalisering' van de virusontwikkeling.

Per dag komen er 2.300 nieuwe Trojaanse paarden, backdoors, exploits en andere malware-bedreigingen bij. Sinds het einde van 2007 is het aantal malware maar liefst verdubbeld. Criminelen gaan daarbij alsmaar professioneler te werk en gebruiken complexere én kwaliteitsvollere it-infrastructuren.

F-Secure ziet ook een sterke opgang van 'Malware as a Service', naar analogie met het legitieme 'Software as a Service' (SaaS). Hackers verkopen hun diensten aan ordinaire criminelen, die op hun beurt Denial of Service (DoD) aanvallen uitvoeren, miljoenen phishing-mails de deur uitsturen of zich inlaten met industriële spionage.

Polymorfe virussen zijn daarbij een 'driver' voor de exponentiële toename van malware.'Malware 2.0' - zoals het beveiligingsbedrijf dat met een passende term omschrijft - verandert zijn code, telkens wanneer het kwaadwillige programmaatje uitgevoerd werd. Dat maakt dat detectie alsmaar moeilijker wordt, en verklaart de veelvoud aan varianten in malware.

Er bestaan al meer dan één miljoen verschillende malware-varianten. En dagelijks komen er meer dan 2.000 bij. Het 'malware 2.0' tijdperk is aangebroken, zegt F-Secure. Dat de malwaredreiging nog steeds bijzonder actueel is, zal niemand verbazen. Toch zegt beveiligingsspecialist F-Secure dat de grens van één miljoen verschillende malware-programma's veel sneller doorbroken is dan verwacht. Het bedrijf ziet de recente explosieve groei van malware als een gevolg van de industrialisering en 'professionalisering' van de virusontwikkeling. Per dag komen er 2.300 nieuwe Trojaanse paarden, backdoors, exploits en andere malware-bedreigingen bij. Sinds het einde van 2007 is het aantal malware maar liefst verdubbeld. Criminelen gaan daarbij alsmaar professioneler te werk en gebruiken complexere én kwaliteitsvollere it-infrastructuren. F-Secure ziet ook een sterke opgang van 'Malware as a Service', naar analogie met het legitieme 'Software as a Service' (SaaS). Hackers verkopen hun diensten aan ordinaire criminelen, die op hun beurt Denial of Service (DoD) aanvallen uitvoeren, miljoenen phishing-mails de deur uitsturen of zich inlaten met industriële spionage. Polymorfe virussen zijn daarbij een 'driver' voor de exponentiële toename van malware.'Malware 2.0' - zoals het beveiligingsbedrijf dat met een passende term omschrijft - verandert zijn code, telkens wanneer het kwaadwillige programmaatje uitgevoerd werd. Dat maakt dat detectie alsmaar moeilijker wordt, en verklaart de veelvoud aan varianten in malware.