Willen we virtuele omgevingen de overhand laten nemen op onze primaire wereld met diep menselijke interacties? Dat is de vraag die Thomas De Vos van The Reference zich stelt in deze opiniebijdrage.

Eind november zette de Vlaamse Regering het licht op groen voor het relanceproject 'Oprichting van het Vlaams Datanutsbedrijf'. Deze 'intelligente verkeerswisselaar van data' moet Vlaanderen tot een absolute voortrekker maken binnen een Europees gedachtengoed over data als drager van een welvarende toekomst. Het ontwerp van decreet en de toelichtingen staan online. De behandeling in het Vlaams Parlement volgt. De effectieve oprichting staat gepland voor het voorjaar van 2022.

Beltug, de vereniging van ICT-belissers, hoopt oprecht dat onze politici zich bewust zijn van het belang van 5G-netwerken. Ze zijn bepalend voor de digitale toekomst van België. We rekenen erop dat het Overlegcomité eindelijk de knoop doorhakt zodat de veiling van het radiospectrum kan voorbereid worden. Daarbij pleiten we voor de komst van een 4de operator voor de B2B-markt.

Ransomware is een plaag, maar betalen om je data terug te krijgen ligt moeilijk. Zowel aan betalen als niet betalen zijn risico's verbonden, zegt security-expert Eddy Willems.

Drie jaar na de start van de GDPR komt Google met een oplossing om advertentietechnologie in regel te brengen. Maar die heeft gevolgen voor het digitaal ecosysteem en concurrerende systemen worden door Chrome geblokkeerd, waarschuwt Pieter Jadoul van AdSomeNoise.

Hoofdredacteur Kristof Van der Stadt heeft het over de atypische manier waarop meisjes in ICT terecht komen. Of beter: ogenschijnlijk atypisch, want eigenlijk is er een patroon.

In 2020 mocht je dak nokvol zonnepanelen liggen, maar zonder oprit of garage kon je die stroom niet gebruiken om een wagen op te laden. Dit jaar verandert er een aantal spelregels in het energielandschap, maar die zijn vooral op de netbeheerder gericht. Pieter Morlion pleit voor Elektriciteit-as-a-Service en stelt één abonnement voor waarmee je zowel elektriciteit kan produceren als verbruiken, onafhankelijk van waar je je bevindt.