Het web is dood, lang leve het app-internet!

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

Tijdens één van de boeiendste keynotes op LeWeb heeft George Colony, de oprichter van Forrester Research, de dood van het web aangekondigd. “De pc en het traditionele web zijn verouderd”, wist de man. “41 procent van de it-managers denkt er al over om te migreren van het web naar het app-internet.”

Tijdens één van de boeiendste keynotes op LeWeb heeft George Colony, de oprichter van Forrester Research, de dood van het web aangekondigd. “De pc en het traditionele web zijn verouderd”, wist de man. “41 procent van de it-managers denkt er al over om te migreren van het web naar het app-internet.” Weet u nog hoe verontwaardigd er geregeerd werd toen Chris Anderson van Wired anderhalf jaar geleden kopte dat het web dood was? Wel, George Colony van Forrester denkt er net zo over. In de plaats betreden we nu het tijdperk van het app-internet, waarbij clouddiensten via krachtige mobiele toestellen tot bij de eindgebruikers komen, in de vorm van apps.

“Het web is iets anders dan het internet”, klonk het, “dat eerste is gewoon een softwarearchitectuur die we met z’n allen op het net geplaatst hebben. En zoals heel wat softwarebedrijven intussen verdwenen zijn, zal ook het web straks vervangen worden. Het app-internet is de volgende stap. Apps zijn sneller en eenvoudiger dan websites, en bieden zonder twijfel een betere gebruikservaring.”

Colony wierp op dat dat geen goed nieuws is voor Google. “Als dat bedrijf het kon, zou het allicht vandaag nog de wereld stilleggen”, aldus de ceo. Toch gaf de man Google nog wat krediet. “Er zullen straks een drietal grote ecosystemen overblijven voor het app-internet. Dat rond Apple, dat rond Google, en dat van Amazon.”

“Rond Microsoft zou eventueel een vierde ecosysteem kunnen ontstaan, maar dat zal afhangen van het succes van Windows 8 en zijn afgeleiden”, wist Colony. “Het kan best zijn dat Microsoft nog een nieuwe kans krijgt en een wedergeboorte doormaakt, zoals Intel, IBM en Apple een ‘renaissance’ kenden in respectievelijk de jaren ’80, ’90 en 2000.”

Veel geluk

De man liet niet na om met een beschuldigende vinger in de richting van Apple te wijzen. “Dat bedrijf heeft heel veel geluk gehad, waardoor het nu een belangrijke speler is wat het app-internet betreft. Maar Steve Jobs was aanvankelijk tegen een systeem waarbij externe ontwikkelaars apps zouden gaan schrijven voor de iPhone en de iPad. Het heeft lang geduurd voor zijn medewerkers hem van het nut konden overtuigen.”

Colony gaat er van uit dat het ecosysteem rond Apple het nog flink moeilijk kan krijgen, omdat het bedrijf veel te veel geld vraagt aan de bedrijven die in de App Store willen terechtkomen. “Heel wat ondernemingen hebben er genoeg van, denk maar aan de Financial Times (of aan Mediafin in België, nvdr).”

De oprichter van Forrester Research denkt dat een volwassen Android een tweede belangrijk ecosysteem zal worden voor het app-internet, maar hij stipt vooral Amazon aan als grote kanshebber om het helemaal te gaan maken. “De introductie van Amazon Silk is een erg belangrijke stap weg van het web, en naar het app-internet.”

De markt voor het app-internet zou vandaag al goed zijn voor 2,2 miljard dollar, en groeit jaarlijks aan met 85 procent. “Het potentieel voor start-ups en technologiebedrijven is gigantisch”, klonk het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content