Dat de gloriejaren van de telecomsector nu al een decennium achter ons liggen, merk je overduidelijk wanneer je rondwandelt op Telecom World. Kleine nuance misschien, ik bedoel hiermee de gloriejaren van de telecomsector in West-Europa.

Telecom World mag pretenderen het belangrijkste event van zijn soort te zijn, je krijgt anno 2009 vooral speakers uit Azie, het Midden-Oosten en Afrika voorgeschoteld. De bezoekers, die met veel minder zijn komen opdagen dan wat men ons wil doen geloven, kleuren vooral geel, bruin en zwart. Je zou haast gaan denken dat je op de vorige editie beland bent, drie jaar geleden in Hong Kong.

Dat het zwaartepunt verschoven is in oostelijke en zuidelijke richting, merk je nog het beste aan de landenpaviljoenen. Saoedi-Arabië (Saudi-Telecom) heeft veruit de grootste en de mooiste stand. Een gigantisch wit designpaleis torent met veel glitter and glamour uit boven de andere stands. Toegegeven, Saudi-Telecom mag dan een belangrijke speler zijn in het Midden-Oosten, maar wat technologische innovaties betreft, krijgt het bedrijf vooralsnog een nul op tien.

De paviljoenen van Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk Belgie, verzinken in het niets in vergelijking met wat China Mobile, ZTE, het onvermijdelijke Huawei en zelfs Egypte, Iran en Azerbeidjaan uit hun hoed getoverd hebben. En hoewel Belgie het enige kleine West Europese land is met een eigen paviljoen, worden onze landgenoten nog stiefmoederlijk behandeld ook.

Gisteren bijvoorbeeld, diende het duur betaalde network gedeeld te worden met de aanpalende stands van onder meer Rusland en Egypte, wat tot gevolg had dat het gros van de Belgische ict-bedrijfjes het zonder degelijke internetverbinding moesten stellen. Vandaag gaat het beter, al diende Carmelo Zaccone van het AWT 1700 euro extra op te hoesten voor een dedicated netwerkverbinding voor de Belgen. Ik zie het niet meteen gebeuren op de stand van Huawei.

Ook veelzeggend, is dat in het officiele ITU-krantje van Telecom World vooral wordt geschreven over het eerste half miljard klanten van China Mobile, over het uitblijven van een 3G-netwerk in Rusland, en over de snelle adoptie van fiber in het Verre Oosten.

Als de telecomsector de economie uit het slop moet halen, iets wat hier te pas en te onpas gesteld wordt, dan zal Europa daar maar een hele kleine rol in spelen. Het oude continent herleid tot een speler in de marge. Herleid tot een voetnoot. Het zwaartepunt is verschoven, zoveel is duidelijk.

Dat de gloriejaren van de telecomsector nu al een decennium achter ons liggen, merk je overduidelijk wanneer je rondwandelt op Telecom World. Kleine nuance misschien, ik bedoel hiermee de gloriejaren van de telecomsector in West-Europa. Telecom World mag pretenderen het belangrijkste event van zijn soort te zijn, je krijgt anno 2009 vooral speakers uit Azie, het Midden-Oosten en Afrika voorgeschoteld. De bezoekers, die met veel minder zijn komen opdagen dan wat men ons wil doen geloven, kleuren vooral geel, bruin en zwart. Je zou haast gaan denken dat je op de vorige editie beland bent, drie jaar geleden in Hong Kong. Dat het zwaartepunt verschoven is in oostelijke en zuidelijke richting, merk je nog het beste aan de landenpaviljoenen. Saoedi-Arabië (Saudi-Telecom) heeft veruit de grootste en de mooiste stand. Een gigantisch wit designpaleis torent met veel glitter and glamour uit boven de andere stands. Toegegeven, Saudi-Telecom mag dan een belangrijke speler zijn in het Midden-Oosten, maar wat technologische innovaties betreft, krijgt het bedrijf vooralsnog een nul op tien. De paviljoenen van Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en natuurlijk Belgie, verzinken in het niets in vergelijking met wat China Mobile, ZTE, het onvermijdelijke Huawei en zelfs Egypte, Iran en Azerbeidjaan uit hun hoed getoverd hebben. En hoewel Belgie het enige kleine West Europese land is met een eigen paviljoen, worden onze landgenoten nog stiefmoederlijk behandeld ook. Gisteren bijvoorbeeld, diende het duur betaalde network gedeeld te worden met de aanpalende stands van onder meer Rusland en Egypte, wat tot gevolg had dat het gros van de Belgische ict-bedrijfjes het zonder degelijke internetverbinding moesten stellen. Vandaag gaat het beter, al diende Carmelo Zaccone van het AWT 1700 euro extra op te hoesten voor een dedicated netwerkverbinding voor de Belgen. Ik zie het niet meteen gebeuren op de stand van Huawei. Ook veelzeggend, is dat in het officiele ITU-krantje van Telecom World vooral wordt geschreven over het eerste half miljard klanten van China Mobile, over het uitblijven van een 3G-netwerk in Rusland, en over de snelle adoptie van fiber in het Verre Oosten. Als de telecomsector de economie uit het slop moet halen, iets wat hier te pas en te onpas gesteld wordt, dan zal Europa daar maar een hele kleine rol in spelen. Het oude continent herleid tot een speler in de marge. Herleid tot een voetnoot. Het zwaartepunt is verschoven, zoveel is duidelijk.