België kreeg er sinds 2000 minstens 100.000 hightechjobs bij. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven/Vives in opdracht van Google, die De Tijd kon inkijken.

Ons land telt volgens de studie 549.000 hightechkenniswerkers, goed voor 12,2 procent van de werkende bevolking. Maar het reële aantal ligt wellicht nog hoger. De onderzoeksdata reiken immers maar tot 2011 en het aantal hightechjobs in ons land neemt snel toe.

Boven Europese gemiddelde

Tussen 2000 en 2011 groeide de hightechtewerkstelling in ons land met 22,3 procent, iets meer dan het Europese gemiddelde van 20 procent. Dat is 2,5 keer sneller dan de gemiddelde groei van de werkgelegenheid in ons land. Zowel de Belgische als de Europese economie is dus in ijltempo aan het "technologiseren".

De studie brengt de reële tewerkstelling in de hightechsectoren in kaart voor de 27 Europese lidstaten. Concreet gaat ze na hoeveel zogenaamde "STEM"-werknemers (science, technology, engineering, mathematics) werkzaam zijn in alle sectoren van de economie.

Uit de studie blijkt bovendien dat elke nieuwe hightechjob gemiddeld vier afgeleide jobs buiten de hightech in de regio creëert, via ondersteunende diensten zoals horeca, retail en kinderopvang.

Provincie Antwerpen op kop

Zes Belgische deelregio's zagen het aantal hightechjobs de afgelopen elf jaar met een derde toenemen. West-Vlaanderen scoorde met een groei van 9,3 procent dan weer onder het Europese gemiddelde.

De provincie Antwerpen telt met 91.000 hightechjobs in absolute cijfers het grootste aantal. Vlaams- en Waals-Brabant tellen er procentueel het meest (respectievelijk 16,5 en 14,9 procent). Zij zagen hun aantallen samen met Brussel (+ 39,2 procent) ook het sterkst toenemen. Dat komt volgens de onderzoekers door de concentratie van kennisbedrijven in de grote steden. (Belga/MI)

België kreeg er sinds 2000 minstens 100.000 hightechjobs bij. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven/Vives in opdracht van Google, die De Tijd kon inkijken. Ons land telt volgens de studie 549.000 hightechkenniswerkers, goed voor 12,2 procent van de werkende bevolking. Maar het reële aantal ligt wellicht nog hoger. De onderzoeksdata reiken immers maar tot 2011 en het aantal hightechjobs in ons land neemt snel toe. Boven Europese gemiddeldeTussen 2000 en 2011 groeide de hightechtewerkstelling in ons land met 22,3 procent, iets meer dan het Europese gemiddelde van 20 procent. Dat is 2,5 keer sneller dan de gemiddelde groei van de werkgelegenheid in ons land. Zowel de Belgische als de Europese economie is dus in ijltempo aan het "technologiseren". De studie brengt de reële tewerkstelling in de hightechsectoren in kaart voor de 27 Europese lidstaten. Concreet gaat ze na hoeveel zogenaamde "STEM"-werknemers (science, technology, engineering, mathematics) werkzaam zijn in alle sectoren van de economie. Uit de studie blijkt bovendien dat elke nieuwe hightechjob gemiddeld vier afgeleide jobs buiten de hightech in de regio creëert, via ondersteunende diensten zoals horeca, retail en kinderopvang. Provincie Antwerpen op kopZes Belgische deelregio's zagen het aantal hightechjobs de afgelopen elf jaar met een derde toenemen. West-Vlaanderen scoorde met een groei van 9,3 procent dan weer onder het Europese gemiddelde. De provincie Antwerpen telt met 91.000 hightechjobs in absolute cijfers het grootste aantal. Vlaams- en Waals-Brabant tellen er procentueel het meest (respectievelijk 16,5 en 14,9 procent). Zij zagen hun aantallen samen met Brussel (+ 39,2 procent) ook het sterkst toenemen. Dat komt volgens de onderzoekers door de concentratie van kennisbedrijven in de grote steden. (Belga/MI)