Nijlpaarden plassen hun terrein af, dat wist u ongetwijfeld al. Of het een welriekende dreef is, weet ik niet. Het is in elk geval geen dodentocht van 100km. Gevaarlijke dieren dat wel. De meeste tragedies in Afrika gebeuren inderdaad met hippo's die te dicht op hun vel gezeten worden. Een vriend van me verloor een been toen hij met zijn kayak op de Zambezi te dicht naderde.

In de ict-sector blijkt nu dat heel wat bedrijven op andermans terrein beginnen te plassen. En geen klein beetje. Apple stak twee jaar geleden van wal met zijn iPhone en begaf zich daarmee in het jachtgebied van Nokia. De Finse mobieltjesbouwer kreeg eerder al het gezelschap van Research in Motion dat met z'n Blackberry in de vijver van de smartphones kwam vissen. Met een wereldwijd marktaandeel van 40 procent moeten de Finse hippo's zich voorlopig nog geen al te grote zorgen maken. De ene hippo is immers de andere niet. RIM mag dan het lijstje van snelste groeiers aanvoeren, met een omzet van 4,2 miljard euro staat het niet eens voor 10 procent van de omzet van Nokia (52 miljard euro). Zelfs Apple haalt met 22,6 miljard euro nog niet de helft van de Finnen. Die zijn echter wel bij de pinken. Ze slaan terug en pakten zopas uit met een Netbook, waarmee ze plots in de voortuin van Apple opduiken. Benieuwd of ze daar een deel van kunnen afplassen.

Het valt me trouwens op dat Nokia, toch de grootste Europese ict-producent, in de berichtgeving altijd veel koeler bejegend wordt dan de Amerikaanse tegenhangers. Van marketingmachines kunnen we nog wat leren op het oude continent. Neem nu Cisco, met 27 miljard euro omzet amper meer dan een derde van de 72 miljard euro van IBM. 'Ze laten een scheet en het staat in de gazet', merkte een collega op. Cisco kondigde onlangs aan dat het met servers uitpakt en gaat dus in de buurt van Big Blue spelen. IBM zette al even prompt de switchingapparatuur van Cisco aan de kant en koos voor Juniper in zijn etalage. En zo blijft de vijver - gelukkig voor ons - in beweging. Dat er daarbij af een toe een been wordt afgebeten, staat buiten kijf.

Nijlpaarden plassen hun terrein af, dat wist u ongetwijfeld al. Of het een welriekende dreef is, weet ik niet. Het is in elk geval geen dodentocht van 100km. Gevaarlijke dieren dat wel. De meeste tragedies in Afrika gebeuren inderdaad met hippo's die te dicht op hun vel gezeten worden. Een vriend van me verloor een been toen hij met zijn kayak op de Zambezi te dicht naderde. In de ict-sector blijkt nu dat heel wat bedrijven op andermans terrein beginnen te plassen. En geen klein beetje. Apple stak twee jaar geleden van wal met zijn iPhone en begaf zich daarmee in het jachtgebied van Nokia. De Finse mobieltjesbouwer kreeg eerder al het gezelschap van Research in Motion dat met z'n Blackberry in de vijver van de smartphones kwam vissen. Met een wereldwijd marktaandeel van 40 procent moeten de Finse hippo's zich voorlopig nog geen al te grote zorgen maken. De ene hippo is immers de andere niet. RIM mag dan het lijstje van snelste groeiers aanvoeren, met een omzet van 4,2 miljard euro staat het niet eens voor 10 procent van de omzet van Nokia (52 miljard euro). Zelfs Apple haalt met 22,6 miljard euro nog niet de helft van de Finnen. Die zijn echter wel bij de pinken. Ze slaan terug en pakten zopas uit met een Netbook, waarmee ze plots in de voortuin van Apple opduiken. Benieuwd of ze daar een deel van kunnen afplassen. Het valt me trouwens op dat Nokia, toch de grootste Europese ict-producent, in de berichtgeving altijd veel koeler bejegend wordt dan de Amerikaanse tegenhangers. Van marketingmachines kunnen we nog wat leren op het oude continent. Neem nu Cisco, met 27 miljard euro omzet amper meer dan een derde van de 72 miljard euro van IBM. 'Ze laten een scheet en het staat in de gazet', merkte een collega op. Cisco kondigde onlangs aan dat het met servers uitpakt en gaat dus in de buurt van Big Blue spelen. IBM zette al even prompt de switchingapparatuur van Cisco aan de kant en koos voor Juniper in zijn etalage. En zo blijft de vijver - gelukkig voor ons - in beweging. Dat er daarbij af een toe een been wordt afgebeten, staat buiten kijf.