Een Falcon-9 slingerde vanop Cape Canaveral de onbemande Dragon-capsule succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS, maar boekte ook een tweede succes. Na vier mislukkingen zag SpaceX voor het eerst een proef lukken om een raketonderdeel te laten terugkeren en te laten landen op een platform dat op de Atlantische Oceaan dobberde. In december slaagde SpaceX er al in om een deel van de raketlanceerder te laten landen op de grond. Het betrof de eerste trap die ongeveer 8,5 minuten na de lancering en onder motorkracht probleemloos op vier poten neerstreek.

Het tuig is ondertussen naar Port Canaveral in Florida gebracht. Op Cape Canaveral zullen er tien statische ontstekingen plaatsvinden om uit te maken of het raketonderdeel inderdaad nog vluchtwaardig is. Zo ja, dan kan in juni al een Falcon-9 met de gerecycleerde rakettrap vertrekken.

De succesvolle test vormt een mijlpaal in de ruimtevaart. Want herbruikbaarheid van raketonderdelen kan de lanceerkosten fel drukken. Als SpaceX erin slaagt om regelmatig onderdelen van een raket te recupereren bij de lancering, zal het bedrijf in de toekomst veel geld kunnen besparen. Bovendien kan het dubbele succes van SpaceX de markt van de lancering van satellieten, die momenteel wordt gedomineerd door Ariane Espace, totaal omgooien.

De Dragon van SpaceX zelf is zondag bij het ISS aangekomen, met de robotarm van het ruimtestation vastgegrepen en aan de Harmony-module van de spacemeccano vastgemaakt. Onder de 3,5 ton vracht is er ook een experimentele opblaasbare module van het bedrijf Bigelow Aerospace dat zich al jaren op dergelijke structuren toelegt. Het hoopt tegen 2020 al een opblaasbaar ruimtestation te kunnen verhuren.

Landing in 4K

SpaceX gaf na de landing beeldmateriaal vrij van de landing die in 4K geschoten was. Daarop is te zien dat de poten van de raket kort voor de landing uitschuiven en er een iets later opende dan de rest. Eerder mislukte een landing van een Falcon 9-raket van SpaceX, omdat een poot helemaal niet uitschoof.

(Belga)

Een Falcon-9 slingerde vanop Cape Canaveral de onbemande Dragon-capsule succesvol naar het Internationaal Ruimtestation ISS, maar boekte ook een tweede succes. Na vier mislukkingen zag SpaceX voor het eerst een proef lukken om een raketonderdeel te laten terugkeren en te laten landen op een platform dat op de Atlantische Oceaan dobberde. In december slaagde SpaceX er al in om een deel van de raketlanceerder te laten landen op de grond. Het betrof de eerste trap die ongeveer 8,5 minuten na de lancering en onder motorkracht probleemloos op vier poten neerstreek. Het tuig is ondertussen naar Port Canaveral in Florida gebracht. Op Cape Canaveral zullen er tien statische ontstekingen plaatsvinden om uit te maken of het raketonderdeel inderdaad nog vluchtwaardig is. Zo ja, dan kan in juni al een Falcon-9 met de gerecycleerde rakettrap vertrekken. De succesvolle test vormt een mijlpaal in de ruimtevaart. Want herbruikbaarheid van raketonderdelen kan de lanceerkosten fel drukken. Als SpaceX erin slaagt om regelmatig onderdelen van een raket te recupereren bij de lancering, zal het bedrijf in de toekomst veel geld kunnen besparen. Bovendien kan het dubbele succes van SpaceX de markt van de lancering van satellieten, die momenteel wordt gedomineerd door Ariane Espace, totaal omgooien. De Dragon van SpaceX zelf is zondag bij het ISS aangekomen, met de robotarm van het ruimtestation vastgegrepen en aan de Harmony-module van de spacemeccano vastgemaakt. Onder de 3,5 ton vracht is er ook een experimentele opblaasbare module van het bedrijf Bigelow Aerospace dat zich al jaren op dergelijke structuren toelegt. Het hoopt tegen 2020 al een opblaasbaar ruimtestation te kunnen verhuren. Landing in 4KSpaceX gaf na de landing beeldmateriaal vrij van de landing die in 4K geschoten was. Daarop is te zien dat de poten van de raket kort voor de landing uitschuiven en er een iets later opende dan de rest. Eerder mislukte een landing van een Falcon 9-raket van SpaceX, omdat een poot helemaal niet uitschoof. (Belga)