Hiv-patiënt kan helft consultaties vermijden via gsm-app

© iStock

Sinds september testen hiv-patiënten via het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) een app die hun gezondheidstoestand opvolgt. Daarmee kunnen ze het aantal consultaties met de helft verminderen.

Doordat hiv met medicatie steeds beter beheersbaar is, wordt onderzoek gedaan naar innovatieve manieren voor de opvolging van patiënten. De hiv-kliniek van het ITG test nu een beveiligde smartphone-app. Die toont hiv-patiënten hun laboratoriumresultaten en volgend jaar kunnen ze er ook digitale voorschriften mee ontvangen.

Met de aanpak, binnen het internationale project EmERGE, kan de patiënt een op de twee consultaties laten vallen. “Het pilootproject onderzoekt nu of de methode dezelfde kwaliteit van opvolging garandeert, gebruiksvriendelijk is voor patiënt en arts, en kostenefficiënt is. Eerdere studies toonden al aan dat de digitale opvolging geen negatieve gevolgen heeft op de gezondheid van de patiënt”, klinkt het.

Daling in zorgkosten?

“Door de nieuwe app komt de patiënt nog meer centraal te staan. Zijn gezondheidsgegevens zijn altijd binnen handbereik, ook bij een bezoek aan de huisarts. Daarnaast hoeft de patiënt zich minder vaak te verplaatsen. We onderzoeken ook in hoeverre we op deze manier de kosten van de zorg kunnen reduceren”, zegt hiv-arts Ludwig Apers (ITG).

Begin september startten de eerste patiënten aan het ITG met de digitale opvolging. Het onderzoek loopt anderhalf à twee jaar, maar de patiënten kunnen de app sowieso vijf jaar lang gratis gebruiken. Daarna wordt mogelijk een bijdrage gevraagd.

Partner Content