Geen enkele telefoon die van de productieband rolt, is helemaal identiek, vertelt onderzoeker Hristo Bojinov van de Stanford University aan technologiesite Mashable. Hij en zijn team ontdekten dat alle bewegingssensoren - de tools die uw apps vertellen op welke manier je je telefoon vasthoudt - kleine afwijkingen vertonen. Deze imperfecties fungeren als een soort unieke vingerafdrukjes voor je toestel, wat elke smartphone traceerbaar maakt.

"De bewegingssensor en standaard browser zijn voldoende om mobiele apparaten te identificeren als ze met het internet verbonden worden", zegt Bojinov. De meeste browsers koppelen de data van de bewegingssensor namelijk aan de code van de webpagina's die bezocht worden. Surfers zullen niet eens merken dat ze geïdentificeerd worden, en kunnen dit ook niet verhelpen. Cookies verwijderen of de privacy-instellingen wijzigen volstaat niet.

Maar deze 'identificatiemethode' moet nog wel geperfectioneerd worden, weet Bojinov. Voor nu is er nog maar één site - gebouwd door de onderzoekers van Stanford - die de data van de bewegingssensor kan verzamelen. En om deze gegevens te kunnen sprokkelen, moet je telefoon eerst plat op tafel liggen, en na verloop van tijd omgedraaid worden. Straks wordt het ongetwijfeld wel mogelijk om deze data te verzamelen terwijl je telefoon beweegt in je broekzak of handtas.

De onderzoekers hebben bovendien ook al manieren gevonden om mobiele telefoons te identificeren via de microfoon en luidspreker.

Geen enkele telefoon die van de productieband rolt, is helemaal identiek, vertelt onderzoeker Hristo Bojinov van de Stanford University aan technologiesite Mashable. Hij en zijn team ontdekten dat alle bewegingssensoren - de tools die uw apps vertellen op welke manier je je telefoon vasthoudt - kleine afwijkingen vertonen. Deze imperfecties fungeren als een soort unieke vingerafdrukjes voor je toestel, wat elke smartphone traceerbaar maakt. "De bewegingssensor en standaard browser zijn voldoende om mobiele apparaten te identificeren als ze met het internet verbonden worden", zegt Bojinov. De meeste browsers koppelen de data van de bewegingssensor namelijk aan de code van de webpagina's die bezocht worden. Surfers zullen niet eens merken dat ze geïdentificeerd worden, en kunnen dit ook niet verhelpen. Cookies verwijderen of de privacy-instellingen wijzigen volstaat niet. Maar deze 'identificatiemethode' moet nog wel geperfectioneerd worden, weet Bojinov. Voor nu is er nog maar één site - gebouwd door de onderzoekers van Stanford - die de data van de bewegingssensor kan verzamelen. En om deze gegevens te kunnen sprokkelen, moet je telefoon eerst plat op tafel liggen, en na verloop van tijd omgedraaid worden. Straks wordt het ongetwijfeld wel mogelijk om deze data te verzamelen terwijl je telefoon beweegt in je broekzak of handtas. De onderzoekers hebben bovendien ook al manieren gevonden om mobiele telefoons te identificeren via de microfoon en luidspreker.