Verhoogde surfsnelheden hebben een directe impact op het gemiddelde bandbreedteverbruik van een consument. Dat concludeert Ventura Team LLP in een onderzoek dat de FTTH Council Europe liet uitvoeren.

Uit het onderzoek blijkt dat de Europese breedbandsnelheden sgemiddeld met zo'n 50 procent per jaar stijgen. Daarmee wordt meteen bewezen dat de tien jaar oude Nielsen's Law nog steeds actueel is. Die wet (genoemd naar de web usability expert Jakob Nielsen) hanteert voor het meten van bandbreedte op internet een vergelijkbare aanpak als de veel bekendere Moore's Law. Die zegt dat de rekenkracht van computers elk jaar met 60 procent toeneemt.

Het onderzoek van de FTTH Council Europe (FTTH staat voor Fibre to the Home) trachtte patronen te herkennen in de datatrafiek van een testpanel onder 100.000 huizen die reeds een glasvezelverbinding gebruiken om te surfen. De duidelijkste conclusie was dat het gebruik van supersnelle breedbandaansluitingen jaarlijks met 20 procent stijgt. Wanneer de onderzoekers de vergelijking tussen fibre en ADSL maakten, bleek dat in huizen met een glasvezelverbinding tot drie keer meer datatrafiek te noteren valt dan in de huizen met een ADSL-aansluiting.

Volgens Joeri Van Bogaert, president van de FTTH Council Europe is de boodschap eenvoudig en niet mis te verstaan: "Wanneer een consument de kans krijgt om een snellere breedbandverbinding te nemen, dan zal hij die ook meer gebruiken. Ik denk dat deze resultaten een afdoend antwoord bieden op de alsmaar terugkerende vraag of consumenten wel hogere bandbreedte nodig hebben."

Verhoogde surfsnelheden hebben een directe impact op het gemiddelde bandbreedteverbruik van een consument. Dat concludeert Ventura Team LLP in een onderzoek dat de FTTH Council Europe liet uitvoeren. Uit het onderzoek blijkt dat de Europese breedbandsnelheden sgemiddeld met zo'n 50 procent per jaar stijgen. Daarmee wordt meteen bewezen dat de tien jaar oude Nielsen's Law nog steeds actueel is. Die wet (genoemd naar de web usability expert Jakob Nielsen) hanteert voor het meten van bandbreedte op internet een vergelijkbare aanpak als de veel bekendere Moore's Law. Die zegt dat de rekenkracht van computers elk jaar met 60 procent toeneemt. Het onderzoek van de FTTH Council Europe (FTTH staat voor Fibre to the Home) trachtte patronen te herkennen in de datatrafiek van een testpanel onder 100.000 huizen die reeds een glasvezelverbinding gebruiken om te surfen. De duidelijkste conclusie was dat het gebruik van supersnelle breedbandaansluitingen jaarlijks met 20 procent stijgt. Wanneer de onderzoekers de vergelijking tussen fibre en ADSL maakten, bleek dat in huizen met een glasvezelverbinding tot drie keer meer datatrafiek te noteren valt dan in de huizen met een ADSL-aansluiting. Volgens Joeri Van Bogaert, president van de FTTH Council Europe is de boodschap eenvoudig en niet mis te verstaan: "Wanneer een consument de kans krijgt om een snellere breedbandverbinding te nemen, dan zal hij die ook meer gebruiken. Ik denk dat deze resultaten een afdoend antwoord bieden op de alsmaar terugkerende vraag of consumenten wel hogere bandbreedte nodig hebben."