3D-printers kunnen u niet alleen helpen bij het (op maat) produceren van iPhone-hoesjes, juwelen of medische toepassingen, maar ook bij het bereiden van maaltijden. Met de juiste printers kan u straks een heerlijk driegangenmenu samenstellen.

Virtuele voorgerechtjes uit de voedselprinter

Op de jongste Calgary Mini Maker Faire - een event in Canada waar onder meer wetenschappers, studenten, ingenieurs en hobbyisten concepten presenteren - stelde de Canadese Brian Queen een 3D-voedselprinter voor die voorgerechten met verschillende vullingen kan fabriceren.
Zo brengt Queen met behulp van zijn printer verschillende laagjes lekkers aan op beschuitjes: eerst een laagje geitenkaas, dan een laagje confituur of tapenade en vervolgens een laagje kruiden.

Printklare pizza en pasta

Foodini, een apparaat van de Spaanse start-up Natural Machines, wil naar eigen zeggen het moeilijkste en meest tijdrovende onderdeel van het koken in handen geven van een 3D-printer, die bepaalde maaltijden waaronder pasta of pizza veel sneller kan bereiden. Met de Foodini-printer kan je bijvoorbeeld makkelijk ravioli maken. Laad deeg en vulling - weliswaar zelf te prepareren - in de voedingscapsules van de printer, en Foodini zorgt voor een perfecte raviolivorm.

De 3D-printer kan ook laagje per laagje een nagenoeg perfecte pizza bereiden: eerst wordt het deeg in een pizzavorm gegoten, waarna er tomatensaus, kaas en desgewenst nog andere ingrediënten op aangebracht worden.

Foodini heeft de vorm van een traditionele microgolfoven, en wordt midden 2014 op de markt gebracht voor ongeveer 1.300 dollar.

De digitale chocolatier

De Amerikaanse ontwerper Marcelo Coelho van het Massachusetts Institute of Technology Media Lab heeft de Digital Chocolatier gebouwd: een machine die je in staat stelt via een touchscreen-interface verschillende soorten en vormen van chocolade te ontwerpen en bereiden.

Coelho is ervan overtuigd dat het mogelijk is desserts te fabriceren die moeilijk met de hand te maken zijn - in amper 10 seconden zou hij bijvoorbeeld een chocoladecake kunnen bereiden die gradueel overgaat in een citroencake. De Digital Chocolatier is momenteel echter nog een prototype.

3D-printers kunnen u niet alleen helpen bij het (op maat) produceren van iPhone-hoesjes, juwelen of medische toepassingen, maar ook bij het bereiden van maaltijden. Met de juiste printers kan u straks een heerlijk driegangenmenu samenstellen. Virtuele voorgerechtjes uit de voedselprinter Op de jongste Calgary Mini Maker Faire - een event in Canada waar onder meer wetenschappers, studenten, ingenieurs en hobbyisten concepten presenteren - stelde de Canadese Brian Queen een 3D-voedselprinter voor die voorgerechten met verschillende vullingen kan fabriceren. Zo brengt Queen met behulp van zijn printer verschillende laagjes lekkers aan op beschuitjes: eerst een laagje geitenkaas, dan een laagje confituur of tapenade en vervolgens een laagje kruiden. Printklare pizza en pasta Foodini, een apparaat van de Spaanse start-up Natural Machines, wil naar eigen zeggen het moeilijkste en meest tijdrovende onderdeel van het koken in handen geven van een 3D-printer, die bepaalde maaltijden waaronder pasta of pizza veel sneller kan bereiden. Met de Foodini-printer kan je bijvoorbeeld makkelijk ravioli maken. Laad deeg en vulling - weliswaar zelf te prepareren - in de voedingscapsules van de printer, en Foodini zorgt voor een perfecte raviolivorm. De 3D-printer kan ook laagje per laagje een nagenoeg perfecte pizza bereiden: eerst wordt het deeg in een pizzavorm gegoten, waarna er tomatensaus, kaas en desgewenst nog andere ingrediënten op aangebracht worden. Foodini heeft de vorm van een traditionele microgolfoven, en wordt midden 2014 op de markt gebracht voor ongeveer 1.300 dollar. De digitale chocolatier De Amerikaanse ontwerper Marcelo Coelho van het Massachusetts Institute of Technology Media Lab heeft de Digital Chocolatier gebouwd: een machine die je in staat stelt via een touchscreen-interface verschillende soorten en vormen van chocolade te ontwerpen en bereiden. Coelho is ervan overtuigd dat het mogelijk is desserts te fabriceren die moeilijk met de hand te maken zijn - in amper 10 seconden zou hij bijvoorbeeld een chocoladecake kunnen bereiden die gradueel overgaat in een citroencake. De Digital Chocolatier is momenteel echter nog een prototype.