Hoe u een wachtwoord creëert dat makkelijk te onthouden maar moeilijk te kraken is

12/12/13 om 10:30 - Bijgewerkt om 10:30

Bron: Datanews

Vorige week slaagden hackers erin 2 miljoen wachtwoorden voor sites als Facebook en Twitter te stelen. Reden: te doorzichtige wachtwoorden. Oplossing: gebruik geen wachtwoord, maar een wachtzin.

Hackers wisten vorige week beslag te leggen op 2 miljoen wachtwoorden voor onder meer Facebook, Twitter, LinkedIn, Google en Yahoo. Volgens een analyse waren de gekaapte wachtwoorden over het algemeen veel te zwak: 12345 werd het meest gebruikt.

Computerbeveiligingsspecialist Neal O'Farrell vertelt aan Slate.com dat het creëren van een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is én moeilijk te kraken, erg eenvoudig is: gebruik geen wachtwoord, maar een wachtzin.

"Een 'passphrase' is een korte zin die jij makkelijk kunt onthouden - het moet iets zeggen over jou of je leven, bijvoorbeeld - maar die voor een hacker heel moeilijk te raden is. Neem de eerste letter van elk woord uit die zin, en behoud ook hoofdletters en cijfers."

Een voorbeeld: de zin "Ik las de website van Data News op 12 december 2013", geeft het volgende wachtwoord: IldwvDNo12d2013.

Nieuw is dit principe niet, maar in een digitale wereld die alsmaar meer geteisterd wordt door hackers, is en blijft het een nuttige tip.

Lees meer over: