Hackers wisten vorige week beslag te leggen op 2 miljoen wachtwoorden voor onder meer Facebook, Twitter, LinkedIn, Google en Yahoo. Volgens een analyse waren de gekaapte wachtwoorden over het algemeen veel te zwak: 12345 werd het meest gebruikt.

Computerbeveiligingsspecialist Neal O'Farrell vertelt aan Slate.com dat het creëren van een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is én moeilijk te kraken, erg eenvoudig is: gebruik geen wachtwoord, maar een wachtzin.

"Een 'passphrase' is een korte zin die jij makkelijk kunt onthouden - het moet iets zeggen over jou of je leven, bijvoorbeeld - maar die voor een hacker heel moeilijk te raden is. Neem de eerste letter van elk woord uit die zin, en behoud ook hoofdletters en cijfers."

Een voorbeeld: de zin "Ik las de website van Data News op 12 december 2013", geeft het volgende wachtwoord: IldwvDNo12d2013.

Nieuw is dit principe niet, maar in een digitale wereld die alsmaar meer geteisterd wordt door hackers, is en blijft het een nuttige tip.

Hackers wisten vorige week beslag te leggen op 2 miljoen wachtwoorden voor onder meer Facebook, Twitter, LinkedIn, Google en Yahoo. Volgens een analyse waren de gekaapte wachtwoorden over het algemeen veel te zwak: 12345 werd het meest gebruikt. Computerbeveiligingsspecialist Neal O'Farrell vertelt aan Slate.com dat het creëren van een wachtwoord dat makkelijk te onthouden is én moeilijk te kraken, erg eenvoudig is: gebruik geen wachtwoord, maar een wachtzin. "Een 'passphrase' is een korte zin die jij makkelijk kunt onthouden - het moet iets zeggen over jou of je leven, bijvoorbeeld - maar die voor een hacker heel moeilijk te raden is. Neem de eerste letter van elk woord uit die zin, en behoud ook hoofdletters en cijfers." Een voorbeeld: de zin "Ik las de website van Data News op 12 december 2013", geeft het volgende wachtwoord: IldwvDNo12d2013. Nieuw is dit principe niet, maar in een digitale wereld die alsmaar meer geteisterd wordt door hackers, is en blijft het een nuttige tip.