Facebook speelt sinds enige tijd automatisch filmpjes af in uw nieuwsoverzicht, en dit om adverteerders tevreden te stellen. Dat blijkt zijn vruchten af te werpen: volgens Adobe nam het aantal interacties met videoposts - clicks, commentaren, likes en shares - in het eerste kwartaal van dit jaar met 58 procent toe tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Vindt u deze automatisch startende video's toch maar vervelend, dan is dit de manier om er (grotendeels) vanaf te geraken:

Desktopversie

In de desktopversie van Facebook klikt u op het pijltje in de rechterbovenhoek, en selecteert u vervolgens 'Instellingen'. Klik vervolgens op 'Video's en kies bij 'Video's automatisch afspelen' voor 'uit'.

iOS-versie

In de iOS-app van Facebook kunt u de 'autoplay'-functie niet volledig afzetten, maar kunt u er wel een rem opzetten. Ga naar Instellingen > Facebook > Instellingen en zet 'Video's alleen automatisch afspelen via Wifi' aan. Zo zorgt u ervoor dat er geen filmpjes vanzelf beginnen te spelen als u een mobiel datanetwerk gebruikt. Maar surf je via wifi, dan blijven de video's zichzelf afspelen.

Android-versie

Hetzelfde met de Android-app: open de Facebook-app, kies voor 'App-instellingen' en vink 'Video's alleen automatisch afspelen met Wifi' aan.

Facebook speelt sinds enige tijd automatisch filmpjes af in uw nieuwsoverzicht, en dit om adverteerders tevreden te stellen. Dat blijkt zijn vruchten af te werpen: volgens Adobe nam het aantal interacties met videoposts - clicks, commentaren, likes en shares - in het eerste kwartaal van dit jaar met 58 procent toe tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vindt u deze automatisch startende video's toch maar vervelend, dan is dit de manier om er (grotendeels) vanaf te geraken: Desktopversie In de desktopversie van Facebook klikt u op het pijltje in de rechterbovenhoek, en selecteert u vervolgens 'Instellingen'. Klik vervolgens op 'Video's en kies bij 'Video's automatisch afspelen' voor 'uit'. iOS-versieIn de iOS-app van Facebook kunt u de 'autoplay'-functie niet volledig afzetten, maar kunt u er wel een rem opzetten. Ga naar Instellingen > Facebook > Instellingen en zet 'Video's alleen automatisch afspelen via Wifi' aan. Zo zorgt u ervoor dat er geen filmpjes vanzelf beginnen te spelen als u een mobiel datanetwerk gebruikt. Maar surf je via wifi, dan blijven de video's zichzelf afspelen. Android-versieHetzelfde met de Android-app: open de Facebook-app, kies voor 'App-instellingen' en vink 'Video's alleen automatisch afspelen met Wifi' aan.