Hoge fijnstofconcentraties creëren kopzorgen in datacenters

De berichten van Ircel (Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu) rond aanhoudende hoge fijnstofconcentraties krijgen ook een ict-staartje. Het fijn stof blijkt uitermate schadelijk voor servers. De voorbije drie maanden zouden tot 30 procent meer servers gecrasht zijn in datacenters in de regio Diegem-Evere-Haren, zo blijkt uit een kleine rondvraag door Data News. Ircel meldde, bij monde van z’n woordvoerder Frans Fierens, dat in de eerste 3 maanden van 2011 de fijnstofnorm al vaker is overschreden dan in heel 2010. De afgelopen 5 jaar lag het aantal overschrijdingen van de norm, 50 microgram per kubieke meter, na 3 maanden nooit zo hoog als in 2011. Die dagnorm mag 35 keer per jaar overschreden worden. Maar onder meer in Haren bij Brussel zitten we daar na drie maanden al boven.

De berichten van Ircel (Intergewestelijke Cel voor Leefmilieu) rond aanhoudende hoge fijnstofconcentraties krijgen ook een ict-staartje. Het fijn stof blijkt uitermate schadelijk voor servers. De voorbije drie maanden zouden tot 30 procent meer servers gecrasht zijn in datacenters in de regio Diegem-Evere-Haren, zo blijkt uit een kleine rondvraag door Data News.

Ircel meldde, bij monde van z’n woordvoerder Frans Fierens, dat in de eerste 3 maanden van 2011 de fijnstofnorm al vaker is overschreden dan in heel 2010. De afgelopen 5 jaar lag het aantal overschrijdingen van de norm, 50 microgram per kubieke meter, na 3 maanden nooit zo hoog als in 2011. Die dagnorm mag 35 keer per jaar overschreden worden. Maar onder meer in Haren bij Brussel zitten we daar na drie maanden al boven.

En dat voelen ook enkele bedrijven in de streek, met name aan hun ict-infrastructuur. Zoals genoegzaam bekend hebben heel wat ict-bedrijven hun zetel – en vaak ook een datacenter – in de regio Haren-Evere-Diegem. Een rondvraag door de redactie bij een tiental bedrijven leverde cijfers op van 20 tot 30 procent meer crashes van servers. “Mijn vervangingsbudget voor dit jaar is al voor meer dan de helft opgebruikt”, zucht één datacenterbeheerder.

Intern onderzoek bij minstens drie van de bevraagde bedrijven wees in de richting van verhoogde stofconcentraties die aangezogen worden door de ventilatoren van de servers. De huidige ‘surface-mount technology’ (smt) maakt uiterst dunne banen op de steeds kleinere printplaten mogelijk, maar het stof veroorzaakt hierdoor makkelijker kortsluitingen in de systemen. “Allemaal leuk, die wet van Moore, maar bij ons creëert het alleen maar ‘more problems'”, klinkt het sarcastisch.

Eén bron bij een groot it-dienstenbedrijf in de geplaagde regio geeft mee dat er al ernstig wordt nagedacht over de aankoop van specifieke fijnstoffilters voor de servers. “In het slechtste geval werken we zelf een stoffilter uit. Op het internet vind je zelfbouwpakketten genoeg.” Bij twee andere it-bedrijven wordt overwogen om de servers en pc’s 15 procent trager te laten draaien. “Het productiviteitsverlies zou, volgens onze berekeningen, miniem moeten zijn”, aldus een ict-manager die liever anoniem wenste te blijven. “En we besparen in één klap op de aankoop van nieuwe hardware.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content