Zeventien instellingen van het hoger onderwijs zijn voortaan via Gigabit Ethernet verbonden met Belnet. Arcadiz Telecom stond in voor het design en de installatie en voorziet ook het permanente eerste- en derdelijns on-site onderhoud.

De Belgische hogescholen worden via optische vezel verbonden met de verschillende points of presence (pop) van de Belnet 10G-backbone. Dat levert de instellingen een surfsnelheid op die tot 100 maal sneller gaat dan voorheen. Het netwerk wordt beheerd via een Network Managing System (NMS) en kan van op afstand worden gediagnosticeerd. Het omvat ook een early warning systeem bij problemen. Jan Torreele, technisch directeur van Belnet, looft de bij Arcadiz Telecom duidelijke diagnose in geval van problemen. "Daardoor blijven de exploitatiekosten voor ons bijzonder laag", aldus Torreele. Op dit ogenblik zijn ongeveer 585.600 eindgebruikers aangesloten op de high-speed internetverbinding van Belnet, via meer dan 160 verschillende Belgische instellingen waaronder de universiteiten, opleidingsinstituten en onderzoekscentra.

Hogescholen moesten tot voor kort nog hun toevlucht nemen tot dure huurlijnen of zelfs DSL-oplossingen. Met Arcadiz Telecom kiest Belnet nu voor een Metro Ethernet transmissienetwerk uit Leuven. De laatste tijd richten steeds meer overzeese spelers hun pijlen op het Europese vasteland. Leveranciers van Metro Ethernet netwerken of componenten als Hatteras Networks, Cerragon of Omnitron Systems Technology proberen via kleine filialen met hooguit enkele mensen de Europese markt binnen te sluipen.

Zeventien instellingen van het hoger onderwijs zijn voortaan via Gigabit Ethernet verbonden met Belnet. Arcadiz Telecom stond in voor het design en de installatie en voorziet ook het permanente eerste- en derdelijns on-site onderhoud. De Belgische hogescholen worden via optische vezel verbonden met de verschillende points of presence (pop) van de Belnet 10G-backbone. Dat levert de instellingen een surfsnelheid op die tot 100 maal sneller gaat dan voorheen. Het netwerk wordt beheerd via een Network Managing System (NMS) en kan van op afstand worden gediagnosticeerd. Het omvat ook een early warning systeem bij problemen. Jan Torreele, technisch directeur van Belnet, looft de bij Arcadiz Telecom duidelijke diagnose in geval van problemen. "Daardoor blijven de exploitatiekosten voor ons bijzonder laag", aldus Torreele. Op dit ogenblik zijn ongeveer 585.600 eindgebruikers aangesloten op de high-speed internetverbinding van Belnet, via meer dan 160 verschillende Belgische instellingen waaronder de universiteiten, opleidingsinstituten en onderzoekscentra. Hogescholen moesten tot voor kort nog hun toevlucht nemen tot dure huurlijnen of zelfs DSL-oplossingen. Met Arcadiz Telecom kiest Belnet nu voor een Metro Ethernet transmissienetwerk uit Leuven. De laatste tijd richten steeds meer overzeese spelers hun pijlen op het Europese vasteland. Leveranciers van Metro Ethernet netwerken of componenten als Hatteras Networks, Cerragon of Omnitron Systems Technology proberen via kleine filialen met hooguit enkele mensen de Europese markt binnen te sluipen.