Hogescholen zoeken toepassingen voor wearables

Pieterjan Van Leemputten

De Erasmushogeschool Brussel en de Hogeschool PXL gaan twee jaar lang de mogelijkheden van wearable technology onderzoeken.

De Erasmushogeschool Brussel en de Hogeschool PXL gaan twee jaar lang de mogelijkheden van wearable technology onderzoeken. Het onderzoek probeert in kaart te brengen in welke markten draagbare technologie kan zorgen voor een betere en efficiëntere dienstverlening. Het gaat daarbij om de algemene inzetbaarheid met oog voor de prestaties van de toestellen, privacy, marktacceptatie en sociale acceptatie. In twee concrete cases bekijkt men hoe de inzetbaarheid kan verlopen.

Voor het project krijgen de twee hogescholen een subsidie van het TETRA-programma van het IWT, samen met een 25-tal bedrijven. De markt voor wearables is momenteel nog beperkt, met Google Glass, sportarmbandjes en de smartwatch als voornaamste voorbeelden. Maar recent marktonderzoek van Canalys zegt dat de markt in de eerste helft van dit jaar wel groeide met 684 procent.

Beide scholen focussen op verschillende domeinen. De Hogeschool PXL legt zich daarbij vooral toe op de logistieke sector, denk maar aan het handenvrij ontvangen van informatie terwijl je door een magazijn loopt. De Eramushogeschool Brussel bekijkt de mogelijkheden in de zorgsector. Bijvoorbeeld hoe mensen dankzij wearables langer kwaliteitsvol thuis kunnen wonen.

Die opsplitsing sluit aan bij de opleidingen die beide scholen aanbieden, maar ook de informatica-gerelateerde opleidingen hebben er baat bij. Voor de PXL komt is dat onder meer het postgraduaat mobiele applicatieontwikkeling, bij de Erasmushogeschool zijn er de specialisatietrajecten Softwareontwikkeling en Mobile App & Web binnen de opleidingen Toegepaste Informatica en Multimedia & Communicatietechnologie. De kennis van het project zal volgens beide scholen ook naar die domeinen doorstromen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content