Ondertussen bestaan wel lijsten met de identificatiecodes van die besmette pc's. Wanneer een site wordt aangevallen, worden de gegevens van die computers soms geregistreerd. Of wanneer een netwerk van besmette pc's wordt ontmanteld, krijgen politie en justitie daar ook zicht op. ­Internationaal worden die gegevens ­uitgewisseld.

"Met die informatie willen we de eigenaars van de pc's op de hoogte laten brengen", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity (CCB). "Dat is complexer dan het lijkt. Vanwege de privacy mogen we niet zomaar nagaan wie de computer bezit." Daarom overlegde het CCB met de Privacycommissie. De procedure zou erin bestaan dat de internetproviders de IP-adressen krijgen, hun klanten verwittigen en dan die lijsten weer vernietigen.

De betrokken diensten hebben een principeakkoord over de meldingen. Een officieel akkoord kan snel volgen. Tegen het einde van het jaar zouden de eerste waarschuwingen worden uitgestuurd.

(Belga/WK)

Ondertussen bestaan wel lijsten met de identificatiecodes van die besmette pc's. Wanneer een site wordt aangevallen, worden de gegevens van die computers soms geregistreerd. Of wanneer een netwerk van besmette pc's wordt ontmanteld, krijgen politie en justitie daar ook zicht op. ­Internationaal worden die gegevens ­uitgewisseld. "Met die informatie willen we de eigenaars van de pc's op de hoogte laten brengen", zegt Miguel De Bruycker, directeur van het Centrum voor Cybersecurity (CCB). "Dat is complexer dan het lijkt. Vanwege de privacy mogen we niet zomaar nagaan wie de computer bezit." Daarom overlegde het CCB met de Privacycommissie. De procedure zou erin bestaan dat de internetproviders de IP-adressen krijgen, hun klanten verwittigen en dan die lijsten weer vernietigen. De betrokken diensten hebben een principeakkoord over de meldingen. Een officieel akkoord kan snel volgen. Tegen het einde van het jaar zouden de eerste waarschuwingen worden uitgestuurd.(Belga/WK)