Hoofdkwartier Econocom-ECS in België

Marc Husquinet Marc Husquinet is redacteur van Data News.

Eenmaal de overname van ECS door Econocom gefinaliseerd is, komt de hoofdzetel van de groep in België.

Eenmaal de overname van ECS door Econocom gefinaliseerd is, wordt het een sterke groep met een omzet van 1,6 miljard euro en 4.000 medewerkers. Het hoofdkwartier blijft in België.

ECS en Econocom hebben overigens gemeenschappelijke roots. ECS is opgericht door Jean-Louis Bouchard die de Franse vestiging in 1982 verkocht aan de Société Générale. De buitenlandse vestigingen heeft hij toen niet mee verkocht en even later werden die herdoopt tot… Econocom.

De twee bedrijven zijn actief in nagenoeg dezelfde geografische zones en in dezelfde marktsegmenten, voornamelijk in leasing van informatica. Hoewel Econocom ook producten en oplossingen verkoopt, en telecomdiensten en managed services levert. ECS richt zijn pijlen wel meer op kmo’s, terwijl Econocom vooral de grote bedrijven viseert.

Ook in omvang zijn de twee bedrijven vrij gelijkwaardig. ECS realiseert 871 miljoen euro omzet met 1.500 mensen, tegenover 759 miljoen euro met 2.300 medewerkers bij Econocom. Maar de cijfers verbergen de grote verschillen tussen de landen. In Frankrijk zijn ze wel ongeveer even groot – al is daar wel al een herstructurering voorzien, maar in België bijvoorbeeld is ECS nauwelijks actief. In Italië daarentegen is ECS goed vertegenwoordigd.

In de Benelux draait Econocom 316 miljoen euro omzet, tegenover 35 miljoen voor ECS, en dat met ongeveer 850 personeelsleden. “De overname biedt mooie kansen in Belux”, zegt Chantal De Vrieze, general manager Econocom Belux. “ECS was erg aanwezig bij ons bij de grote banken via hun business continuity aanbod.”

Bruno Lemaistre, group managing director, voegt daar aan toe dat de maatschappelijke zetel van de nieuwe Econocom-ECS groep (een naamsverandering is niet voorzien voor 2011) in België zal komen wat ook al het geval was voor Econocom. “Dat wij het contract met Airbus binnenhaalden [50 miljoen euro, nvdr] hebben we te danken aan het feit dat Econocom een Belgisch bedrijf was”, vertrouwt hij ons nog toe.

Blijft nog de vraag hoe de klanten gaan reageren op een fusie van twee zwaargewichten in it-leasing. Bruno Lemaistre: “We gaan sowieso heel wat tijd winnen tijdens de onderhandelingen met klanten en prospecten, die vaak dezelfde waren bij Econocom als ECS.” Chantal De Vrieze bevestigt dat: “We zullen niet meer moeten vechten voor dezelfde klanten.” Weliswaar met het risico voor de klant dat er minder concurrentie kan spelen….

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content