Werknemers verliezen ongeveer een half uur per dag aan ict-problemen en gebrekkige ict-vaardigheden. Dat blijkt uit recent onderzoek van de universiteit Twente. Zeker de helft van die tijd kan gewonnen worden door werknemers even te screenen en een minimum aan opleiding te voorzien, zo luidt de conclusie.

Het onderzoek toont aan dat werknemers gemiddeld 6 uur van hun dag achter de pc zitten. Daarvan verliezen ze ongeveer 14 minuten aan technische problemen. Ontoereikende ict-vaardigheden doen daar nog eens 13 minuten bovenop. Toch denken werknemers dat ze veel 'ict-vaardiger' zijn dan feitelijk het geval is, zo blijkt uit het onderzoek. "Tekenend is bijvoorbeeld dat veel werknemers gedurende de afgelopen drie jaar geen enkele ict?training hebben gevolgd en hiervoor als reden aangeven dit niet nodig te hebben omdat hun vaardigheden toch al op peil zijn", luidt een vaststelling van het onderzoek.

Meer gestructureerd opleidingen aanbieden bijvoorbeeld en aandringen op een 'computerrijbewijs' zou alvast het punt van de ict-vaardigheden kunnen aanpakken. ECDL, een internationale non-profit organisatie die actief is in ons land, zet op dat vlak een stap naar voren. Via diagnose vooraf en certificatie achteraf probeert ze een 'European Computer Driving License' te promoten. Onder meer Volkswagen Duitsland, DHL Ierland en Portugal Telecom zijn alvast op de ECDL-kar gesprongen.

Werknemers verliezen ongeveer een half uur per dag aan ict-problemen en gebrekkige ict-vaardigheden. Dat blijkt uit recent onderzoek van de universiteit Twente. Zeker de helft van die tijd kan gewonnen worden door werknemers even te screenen en een minimum aan opleiding te voorzien, zo luidt de conclusie. Het onderzoek toont aan dat werknemers gemiddeld 6 uur van hun dag achter de pc zitten. Daarvan verliezen ze ongeveer 14 minuten aan technische problemen. Ontoereikende ict-vaardigheden doen daar nog eens 13 minuten bovenop. Toch denken werknemers dat ze veel 'ict-vaardiger' zijn dan feitelijk het geval is, zo blijkt uit het onderzoek. "Tekenend is bijvoorbeeld dat veel werknemers gedurende de afgelopen drie jaar geen enkele ict?training hebben gevolgd en hiervoor als reden aangeven dit niet nodig te hebben omdat hun vaardigheden toch al op peil zijn", luidt een vaststelling van het onderzoek. Meer gestructureerd opleidingen aanbieden bijvoorbeeld en aandringen op een 'computerrijbewijs' zou alvast het punt van de ict-vaardigheden kunnen aanpakken. ECDL, een internationale non-profit organisatie die actief is in ons land, zet op dat vlak een stap naar voren. Via diagnose vooraf en certificatie achteraf probeert ze een 'European Computer Driving License' te promoten. Onder meer Volkswagen Duitsland, DHL Ierland en Portugal Telecom zijn alvast op de ECDL-kar gesprongen.