Vijftien jaar geleden, op 'Independence Day' 1996, zag Hotmail het licht. In die tijd was Hotmail zowat de eerste e-maildienst op het web die in geen tijd gebruikers wist aan te trekken. Dat de interface in html opgemaakt was, was toen nog een unicum en werd geïllustreerd door de oorspronkelijke schrijfwijze HoTMaiL. Op nauwelijks een jaar tijd had Hotmail al miljoenen trouwe gebruikers. Na enkele jaren was dat aantal al aangedikt tot enkele tientallen miljoenen dagelijkse gebruikers.

Weinigen weten misschien nog dat Hotmail niet door Microsoft zelf ontwikkeld werd. De softwaregigant kocht het bedrijf in 1997 voor 400 miljoen dollar. De alleereerste Hotmail-servers draaiden nota bene op het open-sourcebesturingssysteem FreeBSD en webserver Apache. Pas midden 2000 werd de omgeving volledig omgeschakeld naar Microsoft-systemen.

In de 15 jaar dat Hotmail bestaat werden uiteraard heel wat verbeteringen en veranderingen aangebracht die de e-maildienst alsmaar krachtiger maakte. De grote kaper op de kust bleek Google. Op 1 april 2004 lanceerde het bedrijf zijn eigen e-maildienst Gmail die meteen één gigabyte opslagruimte bood. Aanvankelijk leek dat een 1 aprilgrap, aangezien de meeste mailboxen in die tijd - inclusief Hotmail - eerder in de orde van 2 tot 30 megabyte groot waren.

Ondertussen is die opslagcapaciteit bij Hotmail wel opgetrokken tot 5 gigabyte, hoewel dat bij Gmail al bijna 8 gigabyte is. Hotmail vaart al enige tijd onder de 'Windows Live' vlag, maar blijft wel vernieuwen. Zo gaat het bijvoorbeeld prat op zijn sterke antivirus-filter.

Wereldwijd telt Hotmail momenteel meer dan één miljard mailboxen, waarvan 340 miljoen actieve gebruikers. In België ligt dat aantal op 3,3 miljoen, dat is zowat 55% van de internauten.

Vijftien jaar geleden, op 'Independence Day' 1996, zag Hotmail het licht. In die tijd was Hotmail zowat de eerste e-maildienst op het web die in geen tijd gebruikers wist aan te trekken. Dat de interface in html opgemaakt was, was toen nog een unicum en werd geïllustreerd door de oorspronkelijke schrijfwijze HoTMaiL. Op nauwelijks een jaar tijd had Hotmail al miljoenen trouwe gebruikers. Na enkele jaren was dat aantal al aangedikt tot enkele tientallen miljoenen dagelijkse gebruikers. Weinigen weten misschien nog dat Hotmail niet door Microsoft zelf ontwikkeld werd. De softwaregigant kocht het bedrijf in 1997 voor 400 miljoen dollar. De alleereerste Hotmail-servers draaiden nota bene op het open-sourcebesturingssysteem FreeBSD en webserver Apache. Pas midden 2000 werd de omgeving volledig omgeschakeld naar Microsoft-systemen. In de 15 jaar dat Hotmail bestaat werden uiteraard heel wat verbeteringen en veranderingen aangebracht die de e-maildienst alsmaar krachtiger maakte. De grote kaper op de kust bleek Google. Op 1 april 2004 lanceerde het bedrijf zijn eigen e-maildienst Gmail die meteen één gigabyte opslagruimte bood. Aanvankelijk leek dat een 1 aprilgrap, aangezien de meeste mailboxen in die tijd - inclusief Hotmail - eerder in de orde van 2 tot 30 megabyte groot waren. Ondertussen is die opslagcapaciteit bij Hotmail wel opgetrokken tot 5 gigabyte, hoewel dat bij Gmail al bijna 8 gigabyte is. Hotmail vaart al enige tijd onder de 'Windows Live' vlag, maar blijft wel vernieuwen. Zo gaat het bijvoorbeeld prat op zijn sterke antivirus-filter. Wereldwijd telt Hotmail momenteel meer dan één miljard mailboxen, waarvan 340 miljoen actieve gebruikers. In België ligt dat aantal op 3,3 miljoen, dat is zowat 55% van de internauten.