HP blijft groeien in steeds kleinere pc-markt

. © .
Pieterjan Van Leemputten

2017 bracht weinig verrassingen voor pc-verkopers. Het gaat nog steeds slecht en in de top drie blijft ongewijzigd. Volgens Gartner moet het eerst nog slechter worden, voor er beterschap in zicht is.

HP Inc blijft de grootste pc-verkoper en groeit zelfs nog. Wereldwijd kon de computergigant 6,6 procent meer pc’s verkopen in het vierde kwartaal van 2017. Lenovo eindigt op de tweede plaats en kende een daling van 0,7 procent. Dell eindigt als derde met een stijging van 0,7 procent gevolgd door Apple dat 1,4 procent meer toestellen verkocht.

.
.© .

De grote verliezers zijn Asus (5e, maar met 11,3 procent minder) en Acer dat de zesde grootste pc-bouwer is, maar zijn verkoop met 5,4 procent zag afnemen. De overige spelers zagen hun gezamelijke verkoop met 10,3 procent afnemen.

In totaal betekent dit dat de pc-markt in Q4 van 2017 met twee procent krimpt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat komt neer op 71.556.000 toestellen. Volgens Gartner is het al het dertiende kwartaal dat de cijfers zakken.

2017 was slecht, maar vooral in de VS

.
.© .

Als we kijken naar heel 2017 dan loopt de daling op tot 2,8 procent. HP, Dell en Apple weten hier wel te groeien, maar Lenovo, Asus, Acer en de kleinere spelers moeten inboeten.

De cijfers zijn afkomstig van marktonderzoeker Gartner. Die nuanceert echter wel de lokale verschillen. Zo groeide de markt wel in de regio’s Asia/Pacific, Japan en Latijns-Amerika. Vooral de Amerikaanse markt kent met 8 procent daling een stevige val en dat weegt op de globale verkoop.

Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) liggen daartussen. De markt krimpte in het vierde kwartaal met 1,4 procent en op jaarbasis met 2,8 procent. Ook hier bestaat de top drie uit HP, Lenovo en Dell, gevolgd door Asus en Acer. De eerste drie groeien, de laatste twee krimpen en ook de kleinere spelers (waaronder Apple) verliezen gemiddeld 6,5 procent terrein.

.
.© .

Minder, maar duurdere pc’s

Gartner bevestigt wat al lang geweten is: door de opkomst van smartphones en tablets is de pc in het vergeethoekje geraakt. We hebben nog wel pc’s, maar ze zijn niet langer het uitgelezen toestel voor internet of entertainment.

“De cijfers van het vierde kwartaal bevestigen wederom dat pc’s niet langer populaire eindejaarsgeschenken zijn,” zegt Mikako Kitagawa, hoofdanalyst bij Gartner.

“Dat wil niet zeggen de pc verdwijnt bij gezinnen, maar het wordt eerder een gespecialiseerd doel-gedreven toestel. Wie een pc koopt zoekt kwaliteit en functionaliteit in plaats van het goedkoopste toestel. Dat wil zeggen dat de gemiddelde verkoopsprijs en dus de winstmarges zal toenemen op lange termijn. Maar tot we daar zijn, zal de markt blijven krimpen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content