Voor het eerst in elf kwartalen groeit het aantal verkochte servers in Emea-gebied. Ook de omzet neemt toe. HP blijft de baas, maar de voornaamste groei komt uit de onderste helft van de top vijf. In Emea steeg het aantal verscheepte servers in het tweede kwartaal met 0,78 procent naar net geen 555.000 stuks. In omzet komt dat neer op een groei van 3,77 procent of 3,228 miljard dollar. Dat is geen monstergroei, maar wel positief als je weet dat de servermarkt al enkele jaren in het slop zit.

Gartner, dat de groeicijfers en marktaandelen verzamelde, spreekt niet van een heropleving, wel van een stabilisering. "Ondanks de stabiele verbetering in de servermarkt, tonen deze positieve resultaten het einde van een malaise aan in plaats van een terugkeer naar groei," zegt Gartner-onderzoeksdirecteur Errol Rasit. "Serverleveranciers moeten blijven focussen op groei."

In die stabiliserende markt blijft Hewlett-Packard leiden met 34,73 procent marktaandeel, komende van 1,121 miljard dollar omzet of 210.000 servers. Daarmee groeit het 7,28 procent. IBM blijft op de tweede plaats, hetzij met minder omzet, ook al verkocht het meer servers ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar.

De top vijf wordt verder aangevuld door Dell, Oracle en Fujitsu waarbij die eerste en laatste als enigen een omzetgroei met twee cijfers kunnen voorleggen.

West-Europa positiefAls we de resultaten voor Emea verder uitspitten dan leren we dat de groei in West-Europa toeneemt met 4,8 procent (omzet) en 1,3 procent (aantallen). Ook in het Midden-Oosten en Afrika is er groei op beide fronten. Enkel in Oost-Europa is er een daling van 1,6 procent omzet en 5,6 procent in aantallen.

Vertaald naar servertypes ziet Gartner de omzet uit x86-servers toenemen met 12,7 procent terwijl omzet uit RISC/Itanium Unix daalt met 23,6 procent. De rest van de markt krimpt met 17,8 procent.

Voor het eerst in elf kwartalen groeit het aantal verkochte servers in Emea-gebied. Ook de omzet neemt toe. HP blijft de baas, maar de voornaamste groei komt uit de onderste helft van de top vijf. In Emea steeg het aantal verscheepte servers in het tweede kwartaal met 0,78 procent naar net geen 555.000 stuks. In omzet komt dat neer op een groei van 3,77 procent of 3,228 miljard dollar. Dat is geen monstergroei, maar wel positief als je weet dat de servermarkt al enkele jaren in het slop zit. Gartner, dat de groeicijfers en marktaandelen verzamelde, spreekt niet van een heropleving, wel van een stabilisering. "Ondanks de stabiele verbetering in de servermarkt, tonen deze positieve resultaten het einde van een malaise aan in plaats van een terugkeer naar groei," zegt Gartner-onderzoeksdirecteur Errol Rasit. "Serverleveranciers moeten blijven focussen op groei." In die stabiliserende markt blijft Hewlett-Packard leiden met 34,73 procent marktaandeel, komende van 1,121 miljard dollar omzet of 210.000 servers. Daarmee groeit het 7,28 procent. IBM blijft op de tweede plaats, hetzij met minder omzet, ook al verkocht het meer servers ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De top vijf wordt verder aangevuld door Dell, Oracle en Fujitsu waarbij die eerste en laatste als enigen een omzetgroei met twee cijfers kunnen voorleggen. West-Europa positiefAls we de resultaten voor Emea verder uitspitten dan leren we dat de groei in West-Europa toeneemt met 4,8 procent (omzet) en 1,3 procent (aantallen). Ook in het Midden-Oosten en Afrika is er groei op beide fronten. Enkel in Oost-Europa is er een daling van 1,6 procent omzet en 5,6 procent in aantallen. Vertaald naar servertypes ziet Gartner de omzet uit x86-servers toenemen met 12,7 procent terwijl omzet uit RISC/Itanium Unix daalt met 23,6 procent. De rest van de markt krimpt met 17,8 procent.