Maxi-power in een mini-verpakking - zo kan je het nieuwe werkstation van HP het best omschrijven. Het ding is inderdaad amper groter dan een volwassen brooddoos (216 x 216 x 58 mm) maar het is wel dubbel zo krachtig als om 't even welke commerciële mini-pc die vandaag op de markt is. Het werkstation kan zowel met Windows 10 als Linux overweg en kan naar keuze uitgerust worden met de nieuwste generatie Intel Xeon-processoren of de klassieke Core i3/i5/i7. Je kan er tot 32 GB RAM instoppen, in totaal 1,5 TB opslag gebruiken, de M620 van NVIDIA aansturen voor wie zware grafische toepassingen wil draaien, en, jawel, tot 6 beeldschermen tegelijk mee aansturen. Daarmee wordt het HP Mini Z2 Workstation ongetwijfeld een populair toestel voor onder meer toepassing in een beursomgeving waar meerdere schermen tegelijk moeten getoond worden.

Maar misschien wel een van de sterkste en meest aantrekkelijke kenmerken van de nieuwe mini is zijn geluid - of beter, het ontbreken van geluid want de HP Mini Z2 is zo stil dat hij, in tegenstelling tot veel andere pc's en servers, gerust in een kantooromgeving gebruikt kan staan zonder als storend ervaren te worden. Dat dankzij een unieke vormgeving met erg stille ventilatoren en een uitgekiende doorstroming van lucht. Door zijn afmetingen en gewicht (amper iets meer dan 2 kg) kan dit apparaat makkelijk achter een beeldscherm of onder een bureau bevestigd worden. En precies omdat het ding zo klein en licht is, heeft HP ook een kabelslot voorzien zoals dat bij laptops gebruikelijk is - je weet maar nooit. Naast de nodige netwerkvoorzieningen zitten er ook nog 4 USB 3.0 en 2 USB-C aansluitingen op, en zelfs een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt niet.

En dan komt nog de grootste verrassing: de HP Mini Z2 gaat in zijn basisversie 699 dollar kosten (minder dan 650 euro) - ongetwijfeld een hard te kraken noot voor concurrerende formaten (Apple etc.). Het toestel wordt vandaag gelanceerd op de Autodesk University-conferentie in Las Vegas, een ideale gelegenheid voor HP omdat vooral CAD/CAM-ontwikkelaars op zoek zijn naar krachtiger computers dan hun standaarddesktop.

Maxi-power in een mini-verpakking - zo kan je het nieuwe werkstation van HP het best omschrijven. Het ding is inderdaad amper groter dan een volwassen brooddoos (216 x 216 x 58 mm) maar het is wel dubbel zo krachtig als om 't even welke commerciële mini-pc die vandaag op de markt is. Het werkstation kan zowel met Windows 10 als Linux overweg en kan naar keuze uitgerust worden met de nieuwste generatie Intel Xeon-processoren of de klassieke Core i3/i5/i7. Je kan er tot 32 GB RAM instoppen, in totaal 1,5 TB opslag gebruiken, de M620 van NVIDIA aansturen voor wie zware grafische toepassingen wil draaien, en, jawel, tot 6 beeldschermen tegelijk mee aansturen. Daarmee wordt het HP Mini Z2 Workstation ongetwijfeld een populair toestel voor onder meer toepassing in een beursomgeving waar meerdere schermen tegelijk moeten getoond worden.Maar misschien wel een van de sterkste en meest aantrekkelijke kenmerken van de nieuwe mini is zijn geluid - of beter, het ontbreken van geluid want de HP Mini Z2 is zo stil dat hij, in tegenstelling tot veel andere pc's en servers, gerust in een kantooromgeving gebruikt kan staan zonder als storend ervaren te worden. Dat dankzij een unieke vormgeving met erg stille ventilatoren en een uitgekiende doorstroming van lucht. Door zijn afmetingen en gewicht (amper iets meer dan 2 kg) kan dit apparaat makkelijk achter een beeldscherm of onder een bureau bevestigd worden. En precies omdat het ding zo klein en licht is, heeft HP ook een kabelslot voorzien zoals dat bij laptops gebruikelijk is - je weet maar nooit. Naast de nodige netwerkvoorzieningen zitten er ook nog 4 USB 3.0 en 2 USB-C aansluitingen op, en zelfs een hoofdtelefoonuitgang ontbreekt niet.En dan komt nog de grootste verrassing: de HP Mini Z2 gaat in zijn basisversie 699 dollar kosten (minder dan 650 euro) - ongetwijfeld een hard te kraken noot voor concurrerende formaten (Apple etc.). Het toestel wordt vandaag gelanceerd op de Autodesk University-conferentie in Las Vegas, een ideale gelegenheid voor HP omdat vooral CAD/CAM-ontwikkelaars op zoek zijn naar krachtiger computers dan hun standaarddesktop.