Een modulair datacenter in een eigen behuizing dat snel en goedkoop op poten gezet kan worden en bovendien "tot 95 procent energie-efficiënter" is dan een traditioneel datacenter. Ziedaar HP's beschrijving van z'n nieuwste boorling, het HP POD 240a, bijgenaamd het "ecoPOD". Dat 'Performance Optimized Datacenter' (POD) werd voorgesteld op de conferentie HP Discover in Las Vegas.

"We zitten midden in een capaciteitscrisis voor datacenters", stelt Mark Potter, senior vice president & general manager, Industry standard Servers and Software (ISS) bij HP. "Binnen dit en 5 jaar verdubbelt de vraag naar datacentercapaciteit. Bovendien worden de eisen van energieverbruik steeds hoger." Volgens hem volstaat dan de bouw van nieuwe, monolithische datacenters niet. "Het duurt ongeveer 24 maanden om zo'n 'baksteen-en-cement'-datacenter uit te bouwen en dat kost (voor een klein tier 3-datacenter) gemiddeld zo'n 33 miljoen dollar. Een dergelijk datacenter geeft per jaar 1,54 miljoen dollar uit aan energiekosten en is helemaal niet zo efficiënt." Potter spreekt van een Power usage effectiveness (PUE) van 2,4. Dat betekent dat voor elke 2,4 Watt er 1 Watt verloren gaat.

Met het ecoPOD komt HP naar eigen zeggen met dé oplossing. Dat modulaire datacenter kan in 12 weken worden opgezet tegen zo'n 8,5 miljoen dollar. Het kan 44 standaard racks bevatten, ofte 4400 servers, wat gelijk staat met de omvang van een traditioneel datacenter van zowat 1000 m². Het ecoPOD doet het op een tiende van die oppervlakte. Zo is het datacenter dus iets groter dan de datacenter in standaard 20- en 40-voetscontainers die HP al aanbiedt en iets kleiner dan het modulaire HP Flexible Datacenter

Maar veruit het belangrijkste is het energieverbruik: het ecoPOD haalt een PUE van 1,05. Daarmee is het dus zo'n 95 procent energie-efficiënter. HP bereikt dat naar eigen zeggen met zijn eigen 'Adaptive Cooling'-techniek, waarbij de temperatuur en vochtigheid binnen en buiten constant gemeten wordt. Mits een optimale mix van koeling met buitenlucht en zelf gekoelde lucht kan het datacenter heel wat energie besparen. "Zelfs bij externe temperaturen ver boven de 30 graden is het ecoPOD tot 75 procent efficiënter", klinkt het. De energiekosten per jaar worden op zo'n 520.000 dollar geschat.

Momenteel werkt HP al persoonlijk samen met enkele 'early adopters' van dit datacenter, onder meer enkele bedrijven in Houston en ook de universiteit Harvard in Boston. Tegen het einde van het jaar komt het HP POD 240a effectief op de markt in Noord-Amerika. In Europa wordt het waarschijnlijk begin 2012 gelanceerd.

Een modulair datacenter in een eigen behuizing dat snel en goedkoop op poten gezet kan worden en bovendien "tot 95 procent energie-efficiënter" is dan een traditioneel datacenter. Ziedaar HP's beschrijving van z'n nieuwste boorling, het HP POD 240a, bijgenaamd het "ecoPOD". Dat 'Performance Optimized Datacenter' (POD) werd voorgesteld op de conferentie HP Discover in Las Vegas. "We zitten midden in een capaciteitscrisis voor datacenters", stelt Mark Potter, senior vice president & general manager, Industry standard Servers and Software (ISS) bij HP. "Binnen dit en 5 jaar verdubbelt de vraag naar datacentercapaciteit. Bovendien worden de eisen van energieverbruik steeds hoger." Volgens hem volstaat dan de bouw van nieuwe, monolithische datacenters niet. "Het duurt ongeveer 24 maanden om zo'n 'baksteen-en-cement'-datacenter uit te bouwen en dat kost (voor een klein tier 3-datacenter) gemiddeld zo'n 33 miljoen dollar. Een dergelijk datacenter geeft per jaar 1,54 miljoen dollar uit aan energiekosten en is helemaal niet zo efficiënt." Potter spreekt van een Power usage effectiveness (PUE) van 2,4. Dat betekent dat voor elke 2,4 Watt er 1 Watt verloren gaat. Met het ecoPOD komt HP naar eigen zeggen met dé oplossing. Dat modulaire datacenter kan in 12 weken worden opgezet tegen zo'n 8,5 miljoen dollar. Het kan 44 standaard racks bevatten, ofte 4400 servers, wat gelijk staat met de omvang van een traditioneel datacenter van zowat 1000 m². Het ecoPOD doet het op een tiende van die oppervlakte. Zo is het datacenter dus iets groter dan de datacenter in standaard 20- en 40-voetscontainers die HP al aanbiedt en iets kleiner dan het modulaire HP Flexible Datacenter Maar veruit het belangrijkste is het energieverbruik: het ecoPOD haalt een PUE van 1,05. Daarmee is het dus zo'n 95 procent energie-efficiënter. HP bereikt dat naar eigen zeggen met zijn eigen 'Adaptive Cooling'-techniek, waarbij de temperatuur en vochtigheid binnen en buiten constant gemeten wordt. Mits een optimale mix van koeling met buitenlucht en zelf gekoelde lucht kan het datacenter heel wat energie besparen. "Zelfs bij externe temperaturen ver boven de 30 graden is het ecoPOD tot 75 procent efficiënter", klinkt het. De energiekosten per jaar worden op zo'n 520.000 dollar geschat. Momenteel werkt HP al persoonlijk samen met enkele 'early adopters' van dit datacenter, onder meer enkele bedrijven in Houston en ook de universiteit Harvard in Boston. Tegen het einde van het jaar komt het HP POD 240a effectief op de markt in Noord-Amerika. In Europa wordt het waarschijnlijk begin 2012 gelanceerd.