In de VS trekt Hewlett-Packard opnieuw de kaart van Windows 7. Het verkoopt het vijf jaar oude besturingssysteem op vraag van de klanten.

Het gaat om dekstops en laptops die worden geleverd met Windows 7 Home of Pro voorgeïnstalleerd in combinatie met een korting tot 150 dollar. Dat terwijl je vandaag bij een nieuwe pc standaard Windows 8 (of 8.1) krijgt.

Bij het aanbod zet HP "back by popular demand", wat doet uitschijnen dat consumenten nog steeds de voorkeur geven aan Windows 7 ten opzichte van het jongere maar drastisch vernieuwde Windows 8. Dat de pc-markt al meer dan een jaar kampt met slechte verkoopcijfers draagt daar ongetwijfeld aan toe. Terwijl pc's op Microsoft's besturingssysteem hun marktaandeel wel kunnen behouden, worden er steeds meer tablets en smartphones verkocht. Die verdringen op hun beurt de nood naar een 2e of 3e pc.De zet van HP doet onvermijdelijk denken aan Windows XP. Na het slecht onthaalde Vista bleven verschillende computerfabrikanten hun machines met XP verschepen. Onder meer bij de opkomst van minilaptops. Maar de populariteit van dat systeem zorgt er nu voor dat nog veel gebruikers (8,8 procent in België) het verouderde besturingssysteem draaien terwijl de veiligheidsupdates op 8 april worden stopgezet.

Voor Windows 7 is het zover nog niet maar in principe verhuist ook deze versie volgend jaar al naar het rustoord. In januari 2015 stopt de mainstream support voor het systeem. De definitieve stopzetting, wanneer ook de extended support afloopt, is voor 2020.

Update 14.30 uur:Navraag bij HP leert ons dat het aanbod enkel van toepassing is op de Amerikaanse markt. In België heeft HP geen plannen om Windows 7 opnieuw mee te leveren met consumententoestellen. Ook voor zakelijke klanten biedt HP België standaard Windows 8 aan, tenzij bedrijven expliciet naar Windows 7 vragen gezien het besturingssysteem een zakelijke standaard is.

In de VS trekt Hewlett-Packard opnieuw de kaart van Windows 7. Het verkoopt het vijf jaar oude besturingssysteem op vraag van de klanten.Het gaat om dekstops en laptops die worden geleverd met Windows 7 Home of Pro voorgeïnstalleerd in combinatie met een korting tot 150 dollar. Dat terwijl je vandaag bij een nieuwe pc standaard Windows 8 (of 8.1) krijgt. Bij het aanbod zet HP "back by popular demand", wat doet uitschijnen dat consumenten nog steeds de voorkeur geven aan Windows 7 ten opzichte van het jongere maar drastisch vernieuwde Windows 8. Dat de pc-markt al meer dan een jaar kampt met slechte verkoopcijfers draagt daar ongetwijfeld aan toe. Terwijl pc's op Microsoft's besturingssysteem hun marktaandeel wel kunnen behouden, worden er steeds meer tablets en smartphones verkocht. Die verdringen op hun beurt de nood naar een 2e of 3e pc. De zet van HP doet onvermijdelijk denken aan Windows XP. Na het slecht onthaalde Vista bleven verschillende computerfabrikanten hun machines met XP verschepen. Onder meer bij de opkomst van minilaptops. Maar de populariteit van dat systeem zorgt er nu voor dat nog veel gebruikers (8,8 procent in België) het verouderde besturingssysteem draaien terwijl de veiligheidsupdates op 8 april worden stopgezet. Voor Windows 7 is het zover nog niet maar in principe verhuist ook deze versie volgend jaar al naar het rustoord. In januari 2015 stopt de mainstream support voor het systeem. De definitieve stopzetting, wanneer ook de extended support afloopt, is voor 2020.Update 14.30 uur:Navraag bij HP leert ons dat het aanbod enkel van toepassing is op de Amerikaanse markt. In België heeft HP geen plannen om Windows 7 opnieuw mee te leveren met consumententoestellen. Ook voor zakelijke klanten biedt HP België standaard Windows 8 aan, tenzij bedrijven expliciet naar Windows 7 vragen gezien het besturingssysteem een zakelijke standaard is.