Kersvers HP-ceo Meg Whitman maakte op HP Discover in Wenen voor het eerst haar opwachting. Ze deed dat met een voorzichtig pleidooi voor stabiliteit bij HP. Nauwelijks negen weken is ex-eBay-topvrouw Meg Whitman nu ceo van HP. Ze volgde Leo Apotheker op, wiens ietwat te ver doorgeslagen focus op software- en services de aandeelhouders op stang had gejaagd. Enige opwinding bij haar dus, zo geeft ze toe, bij haar eerste echte keynote op de HP Discover-conferentie in Wenen. "Maar opwinding is helaas niets nieuws de laatste tijd bij HP", voegt ze daar onmiddellijk met een monkellachje aan toe. "Maar ik wil het 'HP drama' uit de headlines en wil dat het bedrijf weer naar buiten komt als een standvastige, stabiele organisatie."

Terwijl ze zichzelf en haar carrière voorstelt aan de zowat 5000 aanwezigen wijst ze op een belangrijke troef. "De voornaamste ervaring vanuit mijn eBay-verleden die ik nu kan gebruiken, is het feit dat ik zelf een enorme technologieaankoper was. Ik ken het standpunt van de klant goed." In dat opzicht heeft HP de klanten de laatste tijd in de war gebracht over wat het bedrijf nu precies doet. "Wat is onze strategie? Wel, we zijn simpelweg de grootste aanbieder van ict-infrastructuur, software, services en oplossingen. Wij brengen onze schaal mee als grote troef."

In een poging het aanbod van HP te verduidelijken, stelt Whitman "te geloven in uitgaan van je eigen sterke punten en daarop verder te bouwen. Die kracht is onze infrastructuur: servers, storage, printers en pc's (meteen de enige vluchtige verwijzing naar de pc-afdeling, nvdr), zowat 70 procent van onze omzet." Eén bouwsteen verder is software, zo klinkt het. Maar: "Wij willen geen softwarebedrijf worden, wel software gebruiken om specifieke problemen op te lossen voor onze klanten." Bovenop de hardware en de software komen de services. "Die zijn essentieel om de meeste waarde te halen uit producten van HP." Tenslotte biedt HP ook oplossingen aan, waarin de eigen technologieën gecombineerd worden. "Dat alles kunnen we allemaal 'on premise' of in de cloud en zelfs in hybride omgevingen."

Whitman sluit af met een paar, ietwat algemene doelstellingen die ze voor zichzelf en HP heeft vastgelegd. Eén van de opvallendste is dat ze nogmaals benadrukte volop te willen investeren in innovatie en r&d, een statement dat Leo Apotheker destijds ook al maakte toen hij Mark Hurd opvolgde. Over de vraag wat er nu met de pc-afdeling (en met WebOS) zal gebeuren, blijft het doodstil...

Kersvers HP-ceo Meg Whitman maakte op HP Discover in Wenen voor het eerst haar opwachting. Ze deed dat met een voorzichtig pleidooi voor stabiliteit bij HP. Nauwelijks negen weken is ex-eBay-topvrouw Meg Whitman nu ceo van HP. Ze volgde Leo Apotheker op, wiens ietwat te ver doorgeslagen focus op software- en services de aandeelhouders op stang had gejaagd. Enige opwinding bij haar dus, zo geeft ze toe, bij haar eerste echte keynote op de HP Discover-conferentie in Wenen. "Maar opwinding is helaas niets nieuws de laatste tijd bij HP", voegt ze daar onmiddellijk met een monkellachje aan toe. "Maar ik wil het 'HP drama' uit de headlines en wil dat het bedrijf weer naar buiten komt als een standvastige, stabiele organisatie." Terwijl ze zichzelf en haar carrière voorstelt aan de zowat 5000 aanwezigen wijst ze op een belangrijke troef. "De voornaamste ervaring vanuit mijn eBay-verleden die ik nu kan gebruiken, is het feit dat ik zelf een enorme technologieaankoper was. Ik ken het standpunt van de klant goed." In dat opzicht heeft HP de klanten de laatste tijd in de war gebracht over wat het bedrijf nu precies doet. "Wat is onze strategie? Wel, we zijn simpelweg de grootste aanbieder van ict-infrastructuur, software, services en oplossingen. Wij brengen onze schaal mee als grote troef." In een poging het aanbod van HP te verduidelijken, stelt Whitman "te geloven in uitgaan van je eigen sterke punten en daarop verder te bouwen. Die kracht is onze infrastructuur: servers, storage, printers en pc's (meteen de enige vluchtige verwijzing naar de pc-afdeling, nvdr), zowat 70 procent van onze omzet." Eén bouwsteen verder is software, zo klinkt het. Maar: "Wij willen geen softwarebedrijf worden, wel software gebruiken om specifieke problemen op te lossen voor onze klanten." Bovenop de hardware en de software komen de services. "Die zijn essentieel om de meeste waarde te halen uit producten van HP." Tenslotte biedt HP ook oplossingen aan, waarin de eigen technologieën gecombineerd worden. "Dat alles kunnen we allemaal 'on premise' of in de cloud en zelfs in hybride omgevingen." Whitman sluit af met een paar, ietwat algemene doelstellingen die ze voor zichzelf en HP heeft vastgelegd. Eén van de opvallendste is dat ze nogmaals benadrukte volop te willen investeren in innovatie en r&d, een statement dat Leo Apotheker destijds ook al maakte toen hij Mark Hurd opvolgde. Over de vraag wat er nu met de pc-afdeling (en met WebOS) zal gebeuren, blijft het doodstil...