De zaak loopt tussen Hewlett-Packard Belgium en Reprobel, dat de vergoedingen dekt die uitgevers en auteurs ontvangen. De Belgische wet verplichtte printerfabrikanten een extra reprobel-bijdrage aan te rekenen bij de verkoop van multifunctionele printers. De redenering hierachter is dat printers, specifiek zij die ook kunnen scannen en kopiëren, worden gebruikt om teksten en beelden te kopiëren en dat de auteurs en uitgevers daarvoor vergoed moeten worden.

Daarbij werden auteurs gecompenseerd voor het legitiem reproduceren van hun werken waarbij de staat ook de uitgevers vergoedde met hetzelfde bedrag. Dat betekent ook dat je in België doorgaans meer bijbetaalde dan in andere landen. Het Europees Hof oordeelt nu dat enkel de auteurs worden vergoed, niet langer de uitgevers.

Pagina's per minuut

Daarnaast is het Hof het ook niet eens met de methode waarop printers worden belast. De inning wordt immers gebaseerd op het aantal pagina's per minuut. Dat is een ongeldige factor, bovendien moet de wet onderscheid maken tussen reproducties voor consumenten en voor zakelijke gebruikers.

Kort samengevat mag het Belgische systeem voor vergoedingen enkel auteurs vergoeden en niet de uitgevers. Al sluit de uitspraak volgens Reprobel niet uit dat uitgevers alsnog een afzonderlijke vergoeding krijgen. Ook wordt er niet geraakt aan de billijke vergoeding voor auteurs. Aldus Reprobel in een mededeling.

Reprobel wil de gelegenheid ook aangrijpen om verder te werken aan een beter systeem voor de vergoeding van auteurs en uitgevers die ook in de toekomst houdbaar is.

Worden printers nu goedkoper?

HP Belgium laat weten dat het blij is met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. "Dit is goed nieuws voor consumenten en bedrijven in België en de EU", klinkt het in een mededeling. Het bedrijf moest door de oude regeling zijn printers ongewild duurder maken, wat zeker bij zeer snelle toestellen een impact kon hebben.

Maar wat zijn de gevolgen voor wie binnenkort een printer aankoopt? Vandaag betaal je afhankelijk van de snelheid van een printer een Reprobel-bijdrage bovenop de prijs. We vroegen aan HP Belgium of dit betekent dat printers nu goedkoper worden. Maar daar kan het bedrijf voorlopig geen commentaar op geven.

De zaak loopt tussen Hewlett-Packard Belgium en Reprobel, dat de vergoedingen dekt die uitgevers en auteurs ontvangen. De Belgische wet verplichtte printerfabrikanten een extra reprobel-bijdrage aan te rekenen bij de verkoop van multifunctionele printers. De redenering hierachter is dat printers, specifiek zij die ook kunnen scannen en kopiëren, worden gebruikt om teksten en beelden te kopiëren en dat de auteurs en uitgevers daarvoor vergoed moeten worden.Daarbij werden auteurs gecompenseerd voor het legitiem reproduceren van hun werken waarbij de staat ook de uitgevers vergoedde met hetzelfde bedrag. Dat betekent ook dat je in België doorgaans meer bijbetaalde dan in andere landen. Het Europees Hof oordeelt nu dat enkel de auteurs worden vergoed, niet langer de uitgevers.Pagina's per minuutDaarnaast is het Hof het ook niet eens met de methode waarop printers worden belast. De inning wordt immers gebaseerd op het aantal pagina's per minuut. Dat is een ongeldige factor, bovendien moet de wet onderscheid maken tussen reproducties voor consumenten en voor zakelijke gebruikers.Kort samengevat mag het Belgische systeem voor vergoedingen enkel auteurs vergoeden en niet de uitgevers. Al sluit de uitspraak volgens Reprobel niet uit dat uitgevers alsnog een afzonderlijke vergoeding krijgen. Ook wordt er niet geraakt aan de billijke vergoeding voor auteurs. Aldus Reprobel in een mededeling.Reprobel wil de gelegenheid ook aangrijpen om verder te werken aan een beter systeem voor de vergoeding van auteurs en uitgevers die ook in de toekomst houdbaar is.Worden printers nu goedkoper?HP Belgium laat weten dat het blij is met de uitspraak van het Europees Hof van Justitie. "Dit is goed nieuws voor consumenten en bedrijven in België en de EU", klinkt het in een mededeling. Het bedrijf moest door de oude regeling zijn printers ongewild duurder maken, wat zeker bij zeer snelle toestellen een impact kon hebben.Maar wat zijn de gevolgen voor wie binnenkort een printer aankoopt? Vandaag betaal je afhankelijk van de snelheid van een printer een Reprobel-bijdrage bovenop de prijs. We vroegen aan HP Belgium of dit betekent dat printers nu goedkoper worden. Maar daar kan het bedrijf voorlopig geen commentaar op geven.