HP zet vaart achter memristors

HP heeft de eerste testexemplaren gebakken van nieuw niet-vluchtig geheugen op basis van zijn memristor-technologie. Tegen 2013 kan dat een commercieel product zijn.

HP heeft de eerste testexemplaren gebakken van nieuw niet-vluchtig geheugen op basis van zijn memristor-technologie. Tegen 2013 kan dat een commercieel product zijn.

In 2008 heeft HP al een eerste keer aangetoond een nieuw niet-vluchtig geheugen te kunnen bouwen op basis van een eigen ‘memristor’-technologie. De memristor, een samentrekking van ‘memory’ en ‘resistor’, steunt op een suggestie van Leon Chua uit 1971, die momenteel bij HP wordt uitgewerkt onder leiding van Stanley Williams, director van HP’s Information & Quantum Systems lab.

Concreet maakt HP gebruik van een eigen titaniumgesteund materiaal om geheugentechnologie te bouwen die tegen 2013 een geheugendensiteit moet bieden die dubbel zo groot is als flash, de huidige koploper voor niet-vluchtig geheugen. Voorts zouden HP’s memristors ook veel meer lees/schrijfcycli aankunnen en geheugenchips met bijzonder grote opslagcapaciteit mogelijk maken.

Voorts publiceerde het team van Stanley Williams in een recent nummer van het gereputeerde tijdschrift Nature een artikel waarin de mogelijkheid van ‘logische circuits’ op basis van hun memristor-technologie wordt beschreven. Op termijn biedt dat perspectieven voor onder meer hybride computerelektronica (een combinatie van silicium en memristor-technologie) die op grote schaal verwerkings- en geheugencapaciteit mixt, met zowel krachtiger als snellere verwerkingsmogelijkheden tot gevolg. HP verwijst daarbij naar rekenintensieve taken als het verwerken van seismische data (zoals bij petroleumprospectie), animatierendering en ruimteonderzoek (onder meer omdat de circuits minder last hebben van straling). Maar ook toepassingen in smartphones en dies meer (door het lagere stroomverbruik) zijn mogelijk.

Op termijn ziet Stanley Williams zelfs mogelijkheden voor memristor-gesteunde processoren als opvolgers van silicium-processoren. Interessant daarbij is dat recentelijk ook andere materialen, zoals grafeen (een koolstof-materiaal), zich hebben aangediend om silicium naar de kroon te steken. Zo hebben onderzoekers bij IBM in februari van dit jaar grafeentransistors laten schakelen met een snelheid van 100 GHz, wat sneller is dan silicium. Het moge duidelijk zijn dat de chipbakkers en de Wet van Moore nog niet meteen aan het eind van hun Latijn zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content