Nokia en HTC leggen hun juridische geschillen bij. Het gaat onder meer om patentkwesties rond LTE.

Het gaat om een wederzijds gebruik van elkaars patenten. Al laat Nokia weten dat HTC hiervoor zal betalen aan de Finse telefoonmaker. Hoeveel dat zal zijn mogen we niet weten.

Door de overeenkomst worden alle rechtszaken tussen beide partijen geschrapt. Nokia had in december nog een rechtszaak gewonnen waardoor HTC's One mini niet meer mocht verkocht worden in Groot-Brittannië.

De laatste weken lijken wel meer technologiebedrijven de vredespijp te roken als het neerkomt op patentkwesties. IBM verkocht vorige week nog patenten aan Twitter. De week ervoor kon Samsung met Google en Ericsson een overeenkomst sluiten voor de patengeschillen tussen de partijen.

Patentgeschillen zijn een soap onder technologiebedrijven. Vaak klaagt de ene speler de andere aan voor schending van gepatenteerde technologie met als doel een verkoopsverbod of een flinke som geld te verdienen. Hoewel dat vanuit technologisch standpunt niet zo onlogisch is, gaat het in praktijk vaak om aangekochte patenten. In dat opzicht gaat het vaak om een strategisch schaakspel, dan om het beschermen en garanderen van innovatie in de sector.

Nieuwe telefoonsHTC kondigt deze week overigens een aantal nieuwe telefoons aan. Volgens Reuters gaat het om toestellen in de prijsklasse van 150 tot 300 dollar. Cher Wang, voorzitter en medeoprichter van HTC, zegt dat het bedrijf zich in het verleden te fel heeft gefocust op zijn (duurdere) vlaggenschepen.

Nokia en HTC leggen hun juridische geschillen bij. Het gaat onder meer om patentkwesties rond LTE. Het gaat om een wederzijds gebruik van elkaars patenten. Al laat Nokia weten dat HTC hiervoor zal betalen aan de Finse telefoonmaker. Hoeveel dat zal zijn mogen we niet weten. Door de overeenkomst worden alle rechtszaken tussen beide partijen geschrapt. Nokia had in december nog een rechtszaak gewonnen waardoor HTC's One mini niet meer mocht verkocht worden in Groot-Brittannië. De laatste weken lijken wel meer technologiebedrijven de vredespijp te roken als het neerkomt op patentkwesties. IBM verkocht vorige week nog patenten aan Twitter. De week ervoor kon Samsung met Google en Ericsson een overeenkomst sluiten voor de patengeschillen tussen de partijen. Patentgeschillen zijn een soap onder technologiebedrijven. Vaak klaagt de ene speler de andere aan voor schending van gepatenteerde technologie met als doel een verkoopsverbod of een flinke som geld te verdienen. Hoewel dat vanuit technologisch standpunt niet zo onlogisch is, gaat het in praktijk vaak om aangekochte patenten. In dat opzicht gaat het vaak om een strategisch schaakspel, dan om het beschermen en garanderen van innovatie in de sector. Nieuwe telefoonsHTC kondigt deze week overigens een aantal nieuwe telefoons aan. Volgens Reuters gaat het om toestellen in de prijsklasse van 150 tot 300 dollar. Cher Wang, voorzitter en medeoprichter van HTC, zegt dat het bedrijf zich in het verleden te fel heeft gefocust op zijn (duurdere) vlaggenschepen.