T-Mobile zal in Amerika nog voor de eindejaarsperiode de allereerste Google-telefoon verkopen. Het toestel zelf is van de hand van HTC.

Nu de FCC (Federal Communications Commission) zopas zijn technische goedkeuring gegeven heeft, lijkt niets T-Mobile nog in de weg te staan om de allereerste smartphone te verkopen die gebouwd is rond de Android-software. Android is een nieuw besturingssysteem voor gsm's, dat er op initiatief van Google gekomen is.

Een van de prominentste leden van het Android-gezelschap is gsm-fabrikant HTC. Aan hen de eer om de allereerste gPhone - zoals sommigen hem noemen - te bouwen. Het toestel zal een aanraakgevoelig scherm en een uitschuifbaar toetsenbord hebben. Maar het succes van de 'gPhone' zal helemaal afhangen van de software. En daar bestaat voorlopig nog behoorlijk wat onduidelijkheid over. Wie push e-mail wil, zal bijvoorbeeld Gmail van Google moeten gebruiken. Of Microsoft Exchange ondersteund wordt, is nog niet bevestigd.

T-Mobile wordt de eerste operator die het toestel (in Amerika) aan de man zal brengen. De gPhone zal - helemaal naar analogie van Apple - toegang hebben tot een 'App Store': zeg maar een online webwinkel van extra softwareapplicaties. Die App Store zou beheerd worden door de operator. Hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan voor de softwareontwikkelaars is nog koffiedik kijken.

Volgens gespecialiseerde sites zouden de Android-telefoons overigens met voorgeïsntalleerde advertentiesoftware van Google komen. Wie akkoord gaat om via die software reclame op zijn mobieltje te ontvangen, zou het toestel goedkoper kunnen aanschaffen en korting krijgen op een maandelijks tariefplan.

T-Mobile zal in Amerika nog voor de eindejaarsperiode de allereerste Google-telefoon verkopen. Het toestel zelf is van de hand van HTC. Nu de FCC (Federal Communications Commission) zopas zijn technische goedkeuring gegeven heeft, lijkt niets T-Mobile nog in de weg te staan om de allereerste smartphone te verkopen die gebouwd is rond de Android-software. Android is een nieuw besturingssysteem voor gsm's, dat er op initiatief van Google gekomen is. Een van de prominentste leden van het Android-gezelschap is gsm-fabrikant HTC. Aan hen de eer om de allereerste gPhone - zoals sommigen hem noemen - te bouwen. Het toestel zal een aanraakgevoelig scherm en een uitschuifbaar toetsenbord hebben. Maar het succes van de 'gPhone' zal helemaal afhangen van de software. En daar bestaat voorlopig nog behoorlijk wat onduidelijkheid over. Wie push e-mail wil, zal bijvoorbeeld Gmail van Google moeten gebruiken. Of Microsoft Exchange ondersteund wordt, is nog niet bevestigd. T-Mobile wordt de eerste operator die het toestel (in Amerika) aan de man zal brengen. De gPhone zal - helemaal naar analogie van Apple - toegang hebben tot een 'App Store': zeg maar een online webwinkel van extra softwareapplicaties. Die App Store zou beheerd worden door de operator. Hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan voor de softwareontwikkelaars is nog koffiedik kijken. Volgens gespecialiseerde sites zouden de Android-telefoons overigens met voorgeïsntalleerde advertentiesoftware van Google komen. Wie akkoord gaat om via die software reclame op zijn mobieltje te ontvangen, zou het toestel goedkoper kunnen aanschaffen en korting krijgen op een maandelijks tariefplan.