De HTC 10 moet het vlaggenschip worden van dit jaar. De smartphone met vingerafdrukscanner heeft een 5,2 inch scherm, een Snapdragon 820 cpu (met Adreno 530 gpu), 4 gigabyte ram, 32 GB opslag (uitbreidbaar via MicroSD) draaiende op Android 6.0. Achteraan zit een 12 megapixel camera, vooraan vijf megapixel en daarvoor betaalt u vanaf 2 mei 749 euro voor een exemplaar in grijs, wit of goud.

Dat is de HTC 10 in een notendop. Al beschikt de telefoon over een pak meer eigenschappen die klanten over de streep moeten trekken naargelang hun interesses. Zo heeft het Super LCD 5 scherm 30 procent meer kleurdiepte ten opzichte van traditionele LCD's. De 2K-resolutie heeft 564 PPI en HTC beweert ook dat zijn aanraakscherm sneller reageert dan de Samsung S7, Note 5 en de Nexus 6P. Ook het wisselen tussen apps zou sneller gaan.

Batterij

Om de claims rond snelheid extra te staven is er ook Boost+, een tool die je telefoon optimaliseert en monitort. Je kan er met één druk op de knop opslag vrijmaken. De bedoeling is dat je telefoon na een aantal maanden nog even snel reageert als bij de aankoop. Ook worden apps gestopt als ze abnormale activiteiten vertonen of resources (batterij, geheugen...) verspillen

De 3000 MaH batterij moet het tot twee dagen uitzingen volgens HTC. Dat komt neer op 73 uur muziek of 13 uur video of standby op 3G of 4G gedurende 19 dagen. Volgens de smartphonemaker heeft het bewust zijn componenten gekozen om het toestel zo stroomzuinig mogelijk te houden. En als je toch een intensieve dag beleet dan kan je met Quick Charge 3.0 tot 50% opladen op dertig minuten tijd.

Camera

Ook over de 12 megapixel camera valt wat meer te zeggen dan enkel het cijfer. Zo belooft HTC UltraPixels, of beter gezegd: pixels van 1,55 µm ten opzichte van 1,12 µm voor een normale pixel. Dit met een F/1.8 diafragma en Laser Autofocus. Volgens HTC kan je de camera-app op 0,6 seconden lanceren en video opnemen in 4K en Hi-Res audio (24 bit). Ook is er beeldstabilisatie aanwezig.

Vooraan tellen we een 5 megapixel camera eveneens met een F/1.8 lens met pixels van 1,34µm en een kijkhoek van 86 graden en ook hier is er beeldstabilisatie aanwezig.

HTC 10 in Carbon Gray, .
HTC 10 in Carbon Gray © .

Geluid

We gaven het net al aan: de HTC 10 neemt Hi-Res audio op, en speelt het ook af (met bijgeleverde aangepaste oortjes). Zonder headset zijn er boven- en onderaan speakers met elk een eigen versterker. Boven- en onderaan zit een woofer (lage tonen), bovenaan zit ook nog een tweeter (hoge tonen) verwerkt.

Leuk om te weten is dat deze Android smartphone naast DLNA, Miracast, Qualcomm AllPlay en Chromecast ook werkt op elk Airplay enabled device. Volgens HTC is het zo de eerste Androidtelefoon die werkt met de streamingtechnologie van Apple.

De achterkant van de HTC 10 in topaz gold., .
De achterkant van de HTC 10 in topaz gold. © .
De HTC 10 moet het vlaggenschip worden van dit jaar. De smartphone met vingerafdrukscanner heeft een 5,2 inch scherm, een Snapdragon 820 cpu (met Adreno 530 gpu), 4 gigabyte ram, 32 GB opslag (uitbreidbaar via MicroSD) draaiende op Android 6.0. Achteraan zit een 12 megapixel camera, vooraan vijf megapixel en daarvoor betaalt u vanaf 2 mei 749 euro voor een exemplaar in grijs, wit of goud.Dat is de HTC 10 in een notendop. Al beschikt de telefoon over een pak meer eigenschappen die klanten over de streep moeten trekken naargelang hun interesses. Zo heeft het Super LCD 5 scherm 30 procent meer kleurdiepte ten opzichte van traditionele LCD's. De 2K-resolutie heeft 564 PPI en HTC beweert ook dat zijn aanraakscherm sneller reageert dan de Samsung S7, Note 5 en de Nexus 6P. Ook het wisselen tussen apps zou sneller gaan.BatterijOm de claims rond snelheid extra te staven is er ook Boost+, een tool die je telefoon optimaliseert en monitort. Je kan er met één druk op de knop opslag vrijmaken. De bedoeling is dat je telefoon na een aantal maanden nog even snel reageert als bij de aankoop. Ook worden apps gestopt als ze abnormale activiteiten vertonen of resources (batterij, geheugen...) verspillenDe 3000 MaH batterij moet het tot twee dagen uitzingen volgens HTC. Dat komt neer op 73 uur muziek of 13 uur video of standby op 3G of 4G gedurende 19 dagen. Volgens de smartphonemaker heeft het bewust zijn componenten gekozen om het toestel zo stroomzuinig mogelijk te houden. En als je toch een intensieve dag beleet dan kan je met Quick Charge 3.0 tot 50% opladen op dertig minuten tijd.CameraOok over de 12 megapixel camera valt wat meer te zeggen dan enkel het cijfer. Zo belooft HTC UltraPixels, of beter gezegd: pixels van 1,55 µm ten opzichte van 1,12 µm voor een normale pixel. Dit met een F/1.8 diafragma en Laser Autofocus. Volgens HTC kan je de camera-app op 0,6 seconden lanceren en video opnemen in 4K en Hi-Res audio (24 bit). Ook is er beeldstabilisatie aanwezig.Vooraan tellen we een 5 megapixel camera eveneens met een F/1.8 lens met pixels van 1,34µm en een kijkhoek van 86 graden en ook hier is er beeldstabilisatie aanwezig.GeluidWe gaven het net al aan: de HTC 10 neemt Hi-Res audio op, en speelt het ook af (met bijgeleverde aangepaste oortjes). Zonder headset zijn er boven- en onderaan speakers met elk een eigen versterker. Boven- en onderaan zit een woofer (lage tonen), bovenaan zit ook nog een tweeter (hoge tonen) verwerkt.Leuk om te weten is dat deze Android smartphone naast DLNA, Miracast, Qualcomm AllPlay en Chromecast ook werkt op elk Airplay enabled device. Volgens HTC is het zo de eerste Androidtelefoon die werkt met de streamingtechnologie van Apple.