Huawei: Geen belangenconflict met Belgacom

Pieterjan Van Leemputten

Huawei reageert op de beschuldigingen van spionage en de consultancydiensten van Belgacom-voorzitter Michel Moll.

Huawei reageert op de beschuldigingen van spionage en de consultancydiensten van Belgacom-voorzitter Michel Moll.

De Chinese telecomfabrikant blijft beknopt, maar ontkent dat Moll zijn boekje te buiten is gegaan. “Mr. Moll, die vele jaren ervaring heeft in de telecomindustrie, levert strategische consultancydiensten aan Huawei die niet gerelateerd waren aan België of Europa. Beide partijen respecteren daarbij het principe van niet-conflicterende belangen.”

Ook betreurt het bedrijf de beweringen dat het zou spioneren namens de Chinese overheid. “Het feit is dat er geen enkel bewijs is om deze valse beweringen te ondersteunen” klinkt het in een verklaring. “Wij gaan ons wereldwijd commercieel succes of de integriteit van onze klanten hun netwerken niet in gevaar brengen door externe partijen, overheden of anderen toegang te geven.”

“Huawei hanteert een open, transparante en oprechte houding en is bereid om met alle overheden, klanten en partners samen te werken om samen cybersecuritydreigingen en uitdagingen aan te gaan.”

De aantijgingen van spionage dateren al van lang voor de incidenten rond hacking en het bijklussen van Michel Moll. Vooral vanuit de Amerikaanse telecomindustrie en de overheid is er al enkele jaren een wantrouwen ten opzichte van Huawei en ZTE. Dat werd later ook gedeeld door de Britse en enkele Europese overheden die het bedrijf liever niet zien meedingen in overheidscontracten. Sinds oktober 2012 zegt ook de Belgische staatsveiligheid dat het het bedrijf in de gaten houdt.

Al hoort er ook een ernstige kanttekening bij dat wantrouwen. Zo is de VS per definitie niet enthousiast over het feit dat een Chinese speler in sneltempo marktaandeel verovert. Bovendien blijkt sinds dit jaar dat de NSA zelf verschillende Amerikaanse technologiebedrijven gebruikt om eigen burgers en buitenlanders af te luisteren. Mogelijk is het wantrouwen tegenover Chinese bedrijven deels te verklaren in het feit dat hun apparatuur voor Amerikaanse inlichtingendiensten moeilijker te infiltreren valt dan wat er in eigen land wordt ontwikkeld.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content