Huawei zei altijd dat het bedrijf in Iran, Skycom Tech, een afzonderlijke lokale zakenpartner was. Uit de documenten blijkt nu echter dat Huawei het bedrijf bestuurde en dat het gaat om een "onofficiële dochteronderneming".

Zo beschrijft een van de documenten hoe Huawei begin 2013 de schijn probeert te wekken zich "los te maken" van Skycom uit bezorgdheid voor handelssancties tegen de Iraanse hoofdstad Teheran. Het concern verving de managers van Skycom, sloot het Skycom-kantoor in Teheran en startte een ander bedrijf in Iran om tientallen miljoenen dollars aan Skycom-contracten over te nemen, aldus Reuters.

Het persbureau verwacht dat de nieuwe onthullingen de rechtszaak kunnen ondersteunen die tegen financieel directeur Meng Wanzhou loopt. Zij werd eerder op verzoek van de VS in Canada opgepakt. Huawei wordt in de Verenigde Staten verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Volgens de Canadese rechter zijn de misdaden die Meng volgens de Amerikanen heeft gepleegd, ook misdaden onder Canadese wetgeving. Die uitspraak maakt de weg vrij voor een hoorzitting over de uitlevering van Meng.

Sinds 2013 wordt er al bewijs verzameld tegen Meng. De Huawei-bestuurder zou onder meer gelogen hebben tegen bankbeambten van HSBC en zou voor zeker 100 miljoen dollar aan transacties hebben gedaan die in strijd zijn met Amerikaanse sancties.

Update 4/6/2020

Huawei laat aan onze redactie weten dat het altijd transparant is geweest over de activiteiten in Iran en dat dit ook voor de Canadese rechtbank werd toegelicht. Het bedrijf

"In het voorbije jaar hebben de advocaten van Ms. Meng het duidelijk gemaakt in de Canadese rechtbank dat de zakelijke activiteiten van Ms. Meng in alle openheid en transparantie werden verricht, en dit met medeweten van de betrokken bank.

Er is daarbij tijdens de verschillende zittingen in de rechtszaak aangetoond dat communicatie naar de betrokken bank toe niet misleidend was, dat de bank volledige kennis had van de aard van zakelijke activiteiten van Skycom en diens activiteiten in Iran, en dat de bank begreep wat de relatie tussen Huawei en Skycom is. Er is bijgevolg geen bewijs dat Ms. Meng bedrieglijk, oneerlijk of frauduleus zou hebben gehandeld, of dat de bank in gevaar werd gebracht door te berusten op de communicatie van Ms. Meng." Aldus een verklaring van Huawei.

Huawei laat daarbij ook weten de recente uitspraak van het Hooggerechtshof van British Columbia te betreuren, maar het hoopt alsnog dat de onschuld van haar topvrouw wordt bevestigd.

Huawei zei altijd dat het bedrijf in Iran, Skycom Tech, een afzonderlijke lokale zakenpartner was. Uit de documenten blijkt nu echter dat Huawei het bedrijf bestuurde en dat het gaat om een "onofficiële dochteronderneming".Zo beschrijft een van de documenten hoe Huawei begin 2013 de schijn probeert te wekken zich "los te maken" van Skycom uit bezorgdheid voor handelssancties tegen de Iraanse hoofdstad Teheran. Het concern verving de managers van Skycom, sloot het Skycom-kantoor in Teheran en startte een ander bedrijf in Iran om tientallen miljoenen dollars aan Skycom-contracten over te nemen, aldus Reuters.Het persbureau verwacht dat de nieuwe onthullingen de rechtszaak kunnen ondersteunen die tegen financieel directeur Meng Wanzhou loopt. Zij werd eerder op verzoek van de VS in Canada opgepakt. Huawei wordt in de Verenigde Staten verdacht van het schenden van handelssancties tegen Iran. Volgens de Canadese rechter zijn de misdaden die Meng volgens de Amerikanen heeft gepleegd, ook misdaden onder Canadese wetgeving. Die uitspraak maakt de weg vrij voor een hoorzitting over de uitlevering van Meng.Sinds 2013 wordt er al bewijs verzameld tegen Meng. De Huawei-bestuurder zou onder meer gelogen hebben tegen bankbeambten van HSBC en zou voor zeker 100 miljoen dollar aan transacties hebben gedaan die in strijd zijn met Amerikaanse sancties.Update 4/6/2020Huawei laat aan onze redactie weten dat het altijd transparant is geweest over de activiteiten in Iran en dat dit ook voor de Canadese rechtbank werd toegelicht. Het bedrijf "In het voorbije jaar hebben de advocaten van Ms. Meng het duidelijk gemaakt in de Canadese rechtbank dat de zakelijke activiteiten van Ms. Meng in alle openheid en transparantie werden verricht, en dit met medeweten van de betrokken bank.Er is daarbij tijdens de verschillende zittingen in de rechtszaak aangetoond dat communicatie naar de betrokken bank toe niet misleidend was, dat de bank volledige kennis had van de aard van zakelijke activiteiten van Skycom en diens activiteiten in Iran, en dat de bank begreep wat de relatie tussen Huawei en Skycom is. Er is bijgevolg geen bewijs dat Ms. Meng bedrieglijk, oneerlijk of frauduleus zou hebben gehandeld, of dat de bank in gevaar werd gebracht door te berusten op de communicatie van Ms. Meng." Aldus een verklaring van Huawei.Huawei laat daarbij ook weten de recente uitspraak van het Hooggerechtshof van British Columbia te betreuren, maar het hoopt alsnog dat de onschuld van haar topvrouw wordt bevestigd.