Huawei wil met Mate 9 concurrenten Apple en Samsung stap voor zijn

© Huawei
Wim Kopinga Freelance journalist

Huawei heeft vandaag in München twee versies van de Mate 9 gepresenteerd, een topsmartphone waarmee het merk zich definitief tussen Samsung en Apple wil vestigen. Ook werd het nieuwe besturingssysteem EMUI 5.0 en een nieuwe wearable geïntroduceerd.

De Mate 9 is een phablet met een scherm van 5,9 inch en het nieuwe vlaggenschip van de Chinese fabrikant. Daarmee wordt ingezet op een aantal pijnpunten bij de concurrentie: een batterij die te snel leeg gaat en foto’s die vaak bewogen zijn.

Specificaties

De Mate 9 heeft een 5,9 inch lcd-scherm met een resolutie van 19020 keer 1080 pixels. Hij draait op de eigen Kirin 960-soc Deze heeft vier Cortex A73-processorkernen op 2,4GHz en vier Cortex A53-kernen op 1,8GHz, gecombineerd met een Mali G71MP8-gpu van ARM. Hij heeft 4GB RAM en 64GB opslagcapaciteit. De batterij heeft een omvang van 4000 mAh en gaat volgens Huawei twee dagen mee. Binnen een half uur opladen zit je zelfs al aan voldoende capaciteit voor één dag. Volgens Huawei wordt hij daarbij niet onnodig warm, of zelfs 5 graden koeler dan de Samsung Galaxy S7 Edge en ‘zonder explosie’ grapte CEO Richard Yu. Het was niet de enige verwijzing naar de Koreaanse concurrenten, want door de presentatie heen werd er vaak naar Apple en Samsung gekeken – en dan uiteraard enkel op punten waar Huawei beter scoort.

Huawei wil met Mate 9 concurrenten Apple en Samsung stap voor zijn
© Huawei

Opnieuw samenwerking met Leica

Door de samenwerking met camerafabrikant Leica moeten de beelden een pak beter worden dan die van Apple. Daarvoor zitten twee camera’s op de achterkant van het toestel, net als de eerder dit jaar geïntroduceerde P9 waarmee Huawei voor het eerst de samenwerking met de camerafabrikant opzocht. De ene camera beschikt over een RGB-sensor van 12 megapixels, de ander schiet in monochrome met 20 megapixels. De beelden worden vervolgens samengevoegd tot een foto van 12 megapixels, wat voor foto’s met diepte, scherpte en contrast moet zorgen.

Net als bij de P9 van Huawei kan je de focus achteraf verleggen in de nabewerking. Ook krijgt hij net als de betere professionele cameralenzen beeldstabilisatie mee, wat ervoor zorgt dat je zo min mogelijk bewogen foto’s krijgt. Volgens Leica-topman Oliver Kaltner worden de meeste smartphonefoto’s in een donkere omgeving gemaakt, en presteert dit toestel in dat soort situaties beter dan die van de concurrenten.

Huawei wil met Mate 9 concurrenten Apple en Samsung stap voor zijn
© Huawei

‘Born fast, stay fast’

Een veelgehoorde klacht is vandaag nog altijd dat toestellen relatief snel vertragen. Huawei zegt dat door een nieuw opslagsysteem en algoritme, dat je gebruik voorspelt en zich daarop aanpast, de houdbaarheid van het toestel met 80 procent vooruitgaat. Dat zal allemaal gebeuren met de nieuwe software van het bedrijf: EMUI 5.0.

EMUI 5.0

EMUI is de laag die Huawei over Android zet om het te optimaliseren voor de toestellen van het bedrijf. Over de EMUI-software is in het verleden al veel gezegd, omdat veel mensen er niet tevreden over zijn. De software zou de smartphones van het bedrijf vertragen en zijn wil teveel opdragen doordat hij niet optimaal te personaliseren is. EMUI 5.0 moet hier verbetering in brengen en de efficiency van het toestel met 15 procent verhogen.

Google Daydream

Een flinke nieuwigheid bij dit toestel is dat het geoptimaliseerd is voor Daydream, het VR-platform van Google. Na de Pixel die de zoekgigant onlangs zelf lanceerde is de Mate 9 de eerste smartphone die hiervoor geschikt is.

De Mate 9 is bij ons vanaf 15 november te koop en kost 699 euro.

Huawei FIT

Naast de twee smartphones werd er ook nog een fitnesstracker in de vorm van een horloge getoond: de Huawei FIT. Het ronde scherm staat altijd aan en beschikt over een touch screen. Hij heeft een batterij voor zes dagen en registreert de hele dag je hartslag. Bovendien is de FIT tot 50 meter waterdicht en zijn er notificaties van je smartphone op te zien. Hij kost 199 euro, maar het is nog niet bekend wanneer hij in België beschikbaar is.

Ook samen met Porsche

Naast de normale Mate 9 presenteerde Huawei nog een gelimiteerde Porsche Design-editie van het toestel. Deze lijkt veel op de Samsung Galaxy S7 Edge, met een gebogen scherm rond de rand. Hij beschikt over een 5,5 inch oled-scherm van 2560 keer 1440 pixels, 6GB RAM en 256GB opslagcapaciteit. Dit toestel is zo gelimiteerd dat hij in België alleen verkrijgbaar zal zijn bij Porsche dealers. De prijs van dit toestel past bij de samenwerking met het luxemerk, want die is niet mis: 1.399 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content