Amper 3 procent van de Belgische huisartsen wisselt elektronisch administratieve gegevens uit met de ziekenfondsen. Over Europa heen doet nochtans 15 procent van de huisartsen dit met de zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een peiling bij 6.789 huisartsen in Europa, waaronder 318 Belgen, die het medische weekblad De Huisarts publiceert.

73 procent van de Belgische huisartsen wisselt dan weer wel elektronisch gegevens uit met de laboratoria, 13 procent doet dit met "andere gezondheidsactoren", aldus De Huisarts. Voor Europa liggen de gemiddelden op 40 en 10 procent.

Het onderzoek peilde naar het computergebruik onder de Europese huisartsen. Gemiddeld beschikt 87 procent van de huisartsen uit de 27 lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland over een computer. In België is dit 86 procent. Maar in ons land heeft wel 84 procent van de huisartsen een internetaansluiting. Het Europese gemiddelde is 69 procent. Slechts 2 procent van de Belgische huisartsen beschikt over een computer maar niet over een internetaansluiting.

"Het gros van de huisartsen vindt dat nieuwe informatica- en communicatietechnologieën de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Huisartsen die zich niet op de 'e-snelweg' waagden, zeggen dat dit komt omdat ze over onvoldoende knowhow en technische ondersteuning beschikken", aldus de Huisarts. Huisartsen vragen meer en betere informatica-opleidingen, luidt het.

Ongeveer drie kwart (76 procent) gebruikt de computer tijdens een consultatie, onder meer om het medisch dossier op te roepen. Voor Europa is dit 66 procent. 91 procent van de Deense huisartsen gebruikt een computer in zijn kabinet, tegenover 5 procent van de Roemeense huisartsen. "Grosso modo hebben de Noordelijke lidstaten een flinke voorsprong", aldus het medische weekblad.

Bron: Belga

Amper 3 procent van de Belgische huisartsen wisselt elektronisch administratieve gegevens uit met de ziekenfondsen. Over Europa heen doet nochtans 15 procent van de huisartsen dit met de zorgverzekeraars. Dat blijkt uit een peiling bij 6.789 huisartsen in Europa, waaronder 318 Belgen, die het medische weekblad De Huisarts publiceert. 73 procent van de Belgische huisartsen wisselt dan weer wel elektronisch gegevens uit met de laboratoria, 13 procent doet dit met "andere gezondheidsactoren", aldus De Huisarts. Voor Europa liggen de gemiddelden op 40 en 10 procent. Het onderzoek peilde naar het computergebruik onder de Europese huisartsen. Gemiddeld beschikt 87 procent van de huisartsen uit de 27 lidstaten van de Europese Unie plus Noorwegen en IJsland over een computer. In België is dit 86 procent. Maar in ons land heeft wel 84 procent van de huisartsen een internetaansluiting. Het Europese gemiddelde is 69 procent. Slechts 2 procent van de Belgische huisartsen beschikt over een computer maar niet over een internetaansluiting. "Het gros van de huisartsen vindt dat nieuwe informatica- en communicatietechnologieën de kwaliteit van de dienstverlening verbeteren. Huisartsen die zich niet op de 'e-snelweg' waagden, zeggen dat dit komt omdat ze over onvoldoende knowhow en technische ondersteuning beschikken", aldus de Huisarts. Huisartsen vragen meer en betere informatica-opleidingen, luidt het. Ongeveer drie kwart (76 procent) gebruikt de computer tijdens een consultatie, onder meer om het medisch dossier op te roepen. Voor Europa is dit 66 procent. 91 procent van de Deense huisartsen gebruikt een computer in zijn kabinet, tegenover 5 procent van de Roemeense huisartsen. "Grosso modo hebben de Noordelijke lidstaten een flinke voorsprong", aldus het medische weekblad. Bron: Belga