Het Nederlandse telecombedrijf KPN, in België aanwezig met onder meer Base en Getronics, is in de VS voor de rechter gesleept door iBasis. KPN probeert dat telecombedrijf volledig over te nemen.

KPN bezit sinds 2007 al 56 procent van de aandelen van iBasis. Op de overige 44 procent van de aandelen deed het Nederlandse bedrijf midden juli een bod van 48,2 miljoen dollar. Maar de aandeelhouders van iBasis zijn daarover niet te spreken. Een interne commissie van het bedrijf noemde het, na bestudering, 'ondeugdelijk', 'opportunistisch' en 'schadelijk voor de overige aandeelhouders', weten onze collega's van Computable. "Met het bod onderwaardeert KPN significant de huidige dienstverlening en langetermijnkansen van iBasis", staat te lezen in het rapport. "Bovendien compenseert het de overige aandeelhouders niet voor de mogelijke toekomstige groei en de talloze initiatieven die momenteel in het bedrijf worden gestoken."

Op dat rapport volgen nu dus feitelijke juridische stappen. iBasis diende een klacht in bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. iBasis eist dat het bod ongedaan gemaakt wordt. Het is volgens het bedrijf 'inadequaat, fout en misleidend'. KPN zou onder meer de koers van het iBasis-aandeel kunstmatig hebben gedrukt, om zo de aandelen tegen een te lage prijs te kunnen verkrijgen. KPN wil hierover geen commentaar kwijt.

iBasis is gespecialiseerd in zakelijk internationaal telefoonverkeer over voice-over-ip. Naast KPN rekent het bedrijf onder meer Verizon, Vodafone, China Mobile, China Unicom, IDT, Qwest, Skype, Telecom Italia en Telefonica tot zijn klanten. Maar ook KPN-filialen Base en E-Plus (uit Duitsland) zijn klant. Bovendien lopen alle internationale langeafstandsgesprekken van KPN-wholesaleklanten via iBasis.

Het Nederlandse telecombedrijf KPN, in België aanwezig met onder meer Base en Getronics, is in de VS voor de rechter gesleept door iBasis. KPN probeert dat telecombedrijf volledig over te nemen. KPN bezit sinds 2007 al 56 procent van de aandelen van iBasis. Op de overige 44 procent van de aandelen deed het Nederlandse bedrijf midden juli een bod van 48,2 miljoen dollar. Maar de aandeelhouders van iBasis zijn daarover niet te spreken. Een interne commissie van het bedrijf noemde het, na bestudering, 'ondeugdelijk', 'opportunistisch' en 'schadelijk voor de overige aandeelhouders', weten onze collega's van Computable. "Met het bod onderwaardeert KPN significant de huidige dienstverlening en langetermijnkansen van iBasis", staat te lezen in het rapport. "Bovendien compenseert het de overige aandeelhouders niet voor de mogelijke toekomstige groei en de talloze initiatieven die momenteel in het bedrijf worden gestoken." Op dat rapport volgen nu dus feitelijke juridische stappen. iBasis diende een klacht in bij de rechtbank in de Amerikaanse staat Delaware. iBasis eist dat het bod ongedaan gemaakt wordt. Het is volgens het bedrijf 'inadequaat, fout en misleidend'. KPN zou onder meer de koers van het iBasis-aandeel kunstmatig hebben gedrukt, om zo de aandelen tegen een te lage prijs te kunnen verkrijgen. KPN wil hierover geen commentaar kwijt. iBasis is gespecialiseerd in zakelijk internationaal telefoonverkeer over voice-over-ip. Naast KPN rekent het bedrijf onder meer Verizon, Vodafone, China Mobile, China Unicom, IDT, Qwest, Skype, Telecom Italia en Telefonica tot zijn klanten. Maar ook KPN-filialen Base en E-Plus (uit Duitsland) zijn klant. Bovendien lopen alle internationale langeafstandsgesprekken van KPN-wholesaleklanten via iBasis.