Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) eist meer geld voor innovatie. Als het van haar afhangt, hoeven strategische onderzoekcentra zoals het IBBT, Imec en het VITO ook niet verder te besparen in 2011.

Lieten oppert vandaag in De Tijd dat het 'fout' was om dit en vorig jaar zo drastisch te besparen op onderzoek en ontwikkeling. "Als de Vlaamse regering de belofte wil kunnen waarmaken om tegen 2014 één procent van het bruto binnenlands product aan innovatie te besteden, dan moet het geweer dringend van schouder veranderd worden", klinkt het. Al geeft de minister meteen toe dat 2014 geen realistische datum meer is, en dat de Vlaamse Raad voor Wetenschappen en Innovatie intussen 2020 naar voren schuift.

Vast staat dat onderzoekcentra zoals het IBBT(breedbandtechnologie) en het VITO (technologisch onderzoek) in moeilijk vaarwater terecht waren gekomen door de forse besparingen. "Ik sta achter de roep van onderzoekers om meer te investeren in innovatie", klinkt het in De Tijd, "maar bij de onderhandelingen voor deze regering halfweg 2009 is afgesproken dat álle departementen zouden besparen. Er is geen uitzondering gemaakt voor innovatie. Dat was misschien een fout bij de onderhandelingen."

Naar eigen zeggen probeert Lieten de onderzoekers opnieuw een perspectief te bieden. "In 2011 moet bijvoorbeeld niet bespaard worden door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het geld voor jonge onderzoekers blijft dus beschikbaar. Ook Imec (nano-elektronica en nano-technologie), VIB (biotechnologie), IBBT en VITO moeten niet méér gaan besparen. Bovendien blijven de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) bij het innovatie-instituut IWT onaangeroerd."

Bij de begrotingsbesprekingen eind januari zal de minister alvast aandringen op meer geld voor innovatie. "We voorzien trouwens al extra's. Zo gaat halfweg 2011 het TINA-fonds van start, het Transformatie-, Innovatie- en Acceleratiefonds. Dat zal 200 miljoen euro kunnen besteden aan projecten die onze economie innovatiever en dus sterker maken voor de toekomst."

"Oké, dat zijn slechts kapitaalinjecties, maar het is toch wezenlijk. En we richten ook een fonds op, met 10 miljoen euro, om startende spin-offs van de vier strategische onderzoekscentra te financieren en te begeleiden. Nu doen de onderzoekscentra dat nog allemaal zelf."

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a) eist meer geld voor innovatie. Als het van haar afhangt, hoeven strategische onderzoekcentra zoals het IBBT, Imec en het VITO ook niet verder te besparen in 2011.Lieten oppert vandaag in De Tijd dat het 'fout' was om dit en vorig jaar zo drastisch te besparen op onderzoek en ontwikkeling. "Als de Vlaamse regering de belofte wil kunnen waarmaken om tegen 2014 één procent van het bruto binnenlands product aan innovatie te besteden, dan moet het geweer dringend van schouder veranderd worden", klinkt het. Al geeft de minister meteen toe dat 2014 geen realistische datum meer is, en dat de Vlaamse Raad voor Wetenschappen en Innovatie intussen 2020 naar voren schuift.Vast staat dat onderzoekcentra zoals het IBBT(breedbandtechnologie) en het VITO (technologisch onderzoek) in moeilijk vaarwater terecht waren gekomen door de forse besparingen. "Ik sta achter de roep van onderzoekers om meer te investeren in innovatie", klinkt het in De Tijd, "maar bij de onderhandelingen voor deze regering halfweg 2009 is afgesproken dat álle departementen zouden besparen. Er is geen uitzondering gemaakt voor innovatie. Dat was misschien een fout bij de onderhandelingen."Naar eigen zeggen probeert Lieten de onderzoekers opnieuw een perspectief te bieden. "In 2011 moet bijvoorbeeld niet bespaard worden door het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het geld voor jonge onderzoekers blijft dus beschikbaar. Ook Imec (nano-elektronica en nano-technologie), VIB (biotechnologie), IBBT en VITO moeten niet méér gaan besparen. Bovendien blijven de budgetten voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) bij het innovatie-instituut IWT onaangeroerd."Bij de begrotingsbesprekingen eind januari zal de minister alvast aandringen op meer geld voor innovatie. "We voorzien trouwens al extra's. Zo gaat halfweg 2011 het TINA-fonds van start, het Transformatie-, Innovatie- en Acceleratiefonds. Dat zal 200 miljoen euro kunnen besteden aan projecten die onze economie innovatiever en dus sterker maken voor de toekomst.""Oké, dat zijn slechts kapitaalinjecties, maar het is toch wezenlijk. En we richten ook een fonds op, met 10 miljoen euro, om startende spin-offs van de vier strategische onderzoekscentra te financieren en te begeleiden. Nu doen de onderzoekscentra dat nog allemaal zelf."