IBM bouwt ‘breinmachine’

Guy Kindermans Guy Kindermans is freelance journalist bij Data News.

IBM heeft met zijn Compass-machine een systeem gebouwd, waarop het de simulatie van een brein van een makaken-aap draait.

IBM heeft met zijn Compass-machine een systeem gebouwd, waarop het de simulatie van een brein van een makaken-aap draait.

Het onderzoek naar computers die uit het keurslijf van een seriële von Neumann architectuur breken heeft al verschillende vormen aangenomen, waaronder bijvoorbeeld neurale netwerken. Een andere aanpak is een ‘neuromorfe’ structuur, waarbij structuur gelijkend op de neuronen en synapsen in een brein wordt nagestreefd. Het Compass-project van IBM valt in deze klasse en heeft een nieuw niveau bereikt met 53×10 tot 10de neuronen en 1,37×10 tot de 14de synapsen, gesteund op de Sequoia 96-rack IBM Blue/Q supercomputer in het Livermore Lawrence onderzoekslab. Dat systeem is goed voor 1.024 compute nodes per rack, en 17 processorkernen per compute node. Met behulp van de IBM TrueNorth Cognitive Computing architectuur werd hierop het CoCoMac model (de structurele connectiviteit in het brein van een makaken-aap) gesimuleerd.

Het doel is niet meteen een menselijk brein te imiteren, dan wel een computersysteem te creëren dat een (meer) parallelle verwerking mogelijk maakt. Hoewel, een pionier als Ray Kurzweil meent dat tegen 2029 een neuromorf systeem op basis van gedetailleerde breindata met succes de Turing test zal doorstaan (en dus in zijn antwoorden niet zal kunnen worden onderscheiden van een mens). In een artikel in The New Yorker ziet een auteur als Gary Marcus dat wel anders. Hij wijst erop dat in de voorbije 25 jaar men er nog niet in is geslaagd het ‘brein’ van de C.Elegans rondworm getrouw in een computer te simuleren, hoewel het precieze diagram van de 302 neuronen is gekend.

Desalniettemin blijft dit werk van interessant belang, want overduidelijk is dat een heleboel problemen en vraagstukken niet meteen door middel van de klassieke computersystemen kan worden aangepakt. Om die reden gaat ook nog heel wat aandacht uit naar de ontwikkeling van quantum-computers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content