IBM gaat samen met Linux-leveranciers Red Hat, Novell en Canonical (Ubuntu) een desktopomgeving ontwerpen die volledig vrij is van Microsoft-technologie. Big Blue gaat er immers van uit dat er een grote vraag is naar alternatieven voor de prijzige Windows en Office-pakketten.

IBM wil een combinatie van Linux, Lotus Notes en Lotus Symphony pakketten laten draaien op hardware van partners. Symphony is een gratis pakket dat kantoorapplicaties als een tekstverwerker, een spreadsheet en een presentatieprogramma bevat.

Pc-producenten zouden de desktopomgeving aangeboden krijgen, terwijl softwareleveranciers nog eigen toevoegingen zouden kunnen doen vóór de installatie bij klanten. Canonical zal Symphony vanaf eind deze maand verdelen via zijn Linux-applicatie Ubuntu.

IBM argumenteert dat er meer vraag is in de markt naar alternatieve desktopomgevingen. De voornaamste reden is de prijs: open source software is immers gratis. "De trage acceptatie van Vista door bedrijven en door prijsbewuste cio's levert, samen met de interesse voor een nieuw type van Microsoft-loze pc, ongelofelijke kansen voor Linux", klinkt het uit de mond van vice-president Kevin Cavanaugh van IBM's Lotus divisie.

IBM gaat samen met Linux-leveranciers Red Hat, Novell en Canonical (Ubuntu) een desktopomgeving ontwerpen die volledig vrij is van Microsoft-technologie. Big Blue gaat er immers van uit dat er een grote vraag is naar alternatieven voor de prijzige Windows en Office-pakketten. IBM wil een combinatie van Linux, Lotus Notes en Lotus Symphony pakketten laten draaien op hardware van partners. Symphony is een gratis pakket dat kantoorapplicaties als een tekstverwerker, een spreadsheet en een presentatieprogramma bevat. Pc-producenten zouden de desktopomgeving aangeboden krijgen, terwijl softwareleveranciers nog eigen toevoegingen zouden kunnen doen vóór de installatie bij klanten. Canonical zal Symphony vanaf eind deze maand verdelen via zijn Linux-applicatie Ubuntu. IBM argumenteert dat er meer vraag is in de markt naar alternatieve desktopomgevingen. De voornaamste reden is de prijs: open source software is immers gratis. "De trage acceptatie van Vista door bedrijven en door prijsbewuste cio's levert, samen met de interesse voor een nieuw type van Microsoft-loze pc, ongelofelijke kansen voor Linux", klinkt het uit de mond van vice-president Kevin Cavanaugh van IBM's Lotus divisie.