IBM en chipmakers boosten Linux platform

Frederik Tibau expert Digital Innovation & Growth bij Agoria

IBM gaat samen met de chipbouwers Arm, Freescale, Samsung, ST-Ericsson en Texas Instruments een bedrijf oprichten dat zich toespitst op de ontwikkeling van Linux-software voor smartphones, tablets en televisies. De nieuwe boreling wordt ‘Linaro’ gedoopt.

IBM gaat samen met de chipbouwers Arm, Freescale, Samsung, ST-Ericsson en Texas Instruments een bedrijf oprichten dat zich toespitst op de ontwikkeling van Linux-software voor smartphones, tablets en televisies. De nieuwe boreling wordt ‘Linaro’ gedoopt.

De joint venture rond IBM moet gezien worden als een antwoord op Intel en Microsoft, die na hun dominantie op de pc markt steeds nadrukkelijker lonken naar de markt van de mobieltjes en de hybrides.

In meer dan 95 procent van alle gsm’s worden Arm-gebaseerde chips gebruikt, net als in de populaire iPad van Apple. ‘Probleem’ is dat Intel volop bezig is met de ontwikkeling van kleinere en energie-efficiëntere Atom chips, die ook dienst kunnen doen voor dergelijke toestellen.

Groot voordeel voor Intel is dat het Windows-besturingssysteem niet goed draait op Arm-gebaseerde toestellen. Daarom ook dat consumenten netbooks verkiezen die hardware van Intel onder de motorkap hebben.

Arm heeft al verschillende keren aan Microsoft gevraagd om Windows zo aan te passen, dat het besturingssysteem wel goed zou draaien op de Arm-architectuur, maar kreeg telkens nul op het rekest. Nu lijkt het er op dat de alliantie rond Arm en IBM wil terugvechten door Linux te versterken, het open source alternatief voor Windows.

Het nieuwe bedrijf Linaro moet het ontwikkelingsproces voor Linux vereenvoudigen. Eén van de problemen met het besturingssysteem is dat er verschillende versies op de markt zijn, en dat dit verwarrend is voor hardwareproducenten. Android en Chrome van Google, maar ook MeeGo en Palm OS zijn allemaal varianten van Linux.

Daarnaast zijn er ook verschillende varianten beschikbaar van de Arm-architectuur, omdat elke chipbouwer individuele aanpassingen doorvoert. De complexiteit van dit ecosysteem schrikt heel wat computer- en laptopbouwers -die gewend zijn om met Intel en Windows te werken- af.

Linaro moet er nu voor gaan zorgen dat de meest recente software gemakkelijk kan gelezen worden op de nieuwe silicium chips, waardoor de tijd om nieuwe Linux-gebaseerde smartphones, tablets en andere toestellen op de markt te brengen, gevoelig verkort.

Het bedrijf wordt een non-profit organisatie, die financieel gesteund wordt door alle leden van de nieuwe alliantie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content