Op Websphere heeft IBM zijn Lotus Mashups software getoond, met behulp waarvan eindgebruikers vlot zelf toepassingen kunnen creëren door het hercombineren van widgets.

De mogelijkheid om stukjes soft samen te voegen tot een nieuwe toepassing - 'to mash up' kan je vergelijken met zoals je aardappelen samenprakt tot puree - is niet nieuw. meer nog, het past in een lange traditie (toch al meer dan 20 jaar) om eindgebruikers zelf in staat te stellen de nodige software te creëren. Het Web 2.0 gebeuren met zijn uitgebreide frameworks en makkelijker datatoegang, gekoppeld aan meer samenwerkingsgerichte software en praktijken, lijkt nu de 'heilige graal' van 'software voor eindgebruikers door eindgebruikers' dichterbij te brengen. Nicole Carrier, program director voor het portal segment bij IBM, stelt dat IBM hiermee de bedrijfstools wil aanbieden voor personen die zijn "opgevoed met MySpace en Facebook.".

Lotus Mashups zal vier sleutelcomponenten omvatten: een browsergesteund tool voor de eindgebruiker (op basis van QEDWiki), een catalogus voor een vlot gedeeld gebruik van mashup elementen, een mashup server en een uitgebreide verzameling widgets. Naast die hercombineerbare widgets zal ook de interoperabiliteit met andere bedrijfstoepassingen en webservices worden voorzien. IBM benadrukt daarbij tevens de mogelijkheden om data te delen, waarbij IBM samenwerkt met de Open Ajax Foundation met het oog op standaarden voor widgets, zodat widgets ongeacht hun oorsprong data kunnen delen.

De ervaring van IBM inzake bedrijfsomgevingen blijkt voorts uit de aankondiging dat het mashup-systeem tevens voorzieningen heeft voor systeembeheerders om het gebruik van de bedrijfsdata te monitoren en mogelijke 'verkeersproblemen' te onderkennen en te voorkomen. Ook kan de ongeoorloofde verspreiding van bedrijfsgevoelige informatie worden beheerd - een acuut probleem in heel wat web 2.0 en 'collaborative' software, zeker met het oog op het naleven van 'governance policies'.

Lotus Mashups zou medio dit jaar beschikbaar ziijn, maar [hier] kan al een preview worden binnengehaald. Op Lotussphere kondigde IBM tevens de versie 2.0 van Lotus Connections aan (IBM's 'social software for business', v2.0 verkrijgbaar in de eerste helft van 2008).

Op Websphere heeft IBM zijn Lotus Mashups software getoond, met behulp waarvan eindgebruikers vlot zelf toepassingen kunnen creëren door het hercombineren van widgets. De mogelijkheid om stukjes soft samen te voegen tot een nieuwe toepassing - 'to mash up' kan je vergelijken met zoals je aardappelen samenprakt tot puree - is niet nieuw. meer nog, het past in een lange traditie (toch al meer dan 20 jaar) om eindgebruikers zelf in staat te stellen de nodige software te creëren. Het Web 2.0 gebeuren met zijn uitgebreide frameworks en makkelijker datatoegang, gekoppeld aan meer samenwerkingsgerichte software en praktijken, lijkt nu de 'heilige graal' van 'software voor eindgebruikers door eindgebruikers' dichterbij te brengen. Nicole Carrier, program director voor het portal segment bij IBM, stelt dat IBM hiermee de bedrijfstools wil aanbieden voor personen die zijn "opgevoed met MySpace en Facebook.". Lotus Mashups zal vier sleutelcomponenten omvatten: een browsergesteund tool voor de eindgebruiker (op basis van QEDWiki), een catalogus voor een vlot gedeeld gebruik van mashup elementen, een mashup server en een uitgebreide verzameling widgets. Naast die hercombineerbare widgets zal ook de interoperabiliteit met andere bedrijfstoepassingen en webservices worden voorzien. IBM benadrukt daarbij tevens de mogelijkheden om data te delen, waarbij IBM samenwerkt met de Open Ajax Foundation met het oog op standaarden voor widgets, zodat widgets ongeacht hun oorsprong data kunnen delen. De ervaring van IBM inzake bedrijfsomgevingen blijkt voorts uit de aankondiging dat het mashup-systeem tevens voorzieningen heeft voor systeembeheerders om het gebruik van de bedrijfsdata te monitoren en mogelijke 'verkeersproblemen' te onderkennen en te voorkomen. Ook kan de ongeoorloofde verspreiding van bedrijfsgevoelige informatie worden beheerd - een acuut probleem in heel wat web 2.0 en 'collaborative' software, zeker met het oog op het naleven van 'governance policies'. Lotus Mashups zou medio dit jaar beschikbaar ziijn, maar [hier] kan al een preview worden binnengehaald. Op Lotussphere kondigde IBM tevens de versie 2.0 van Lotus Connections aan (IBM's 'social software for business', v2.0 verkrijgbaar in de eerste helft van 2008).