De nieuwe zEnterprise systemen bieden IBM de kans van het defensief naar het offensief te gaan in het mainframesegment, aldus Gartner.

Op het Total Solution Event voor System z deed IBM in Brussel uit de doeken wat de zEnterpise mainframes in hun mars hebben. Het eerste model, de z196 biedt 96 5,4GHz processoren, goed voor zowat 50 bips (billion instructions per second) en wordt omschreven als een 'system of systems'. IBM maakt een rechtstreekse vergelijking met de Parallel Sysplex faciliteit, die de System 390 mainframes van weleer samenbracht in een single view mainframe omgeving. Vandaag kunnen tot 32 z196 systemen in een 'sysplex' worden samengebracht.

De 'system of systems'-aard van het systeem wordt uitgebouwd met de zBX (zEnterprise BladeCenter Extension), een extern rack waarin goedgekeurde 'blades' (onder AIX en Linux) en gespecialiseerde 'optimizers' kunnen worden aangebracht. Die vormen één enkel en centraal beheerd systeem dank zij een eigen intern netwerk tussen de onderdelen en de Unified Resource Manager. Die zorgt onder meer dat een taak wordt uitgevoerd op het onderdeel dat hiervoor het meest geschikt is ('fit to run'). De 'optimizers' - zoals een eerste voor 'analytics' - bestaan uit combinaties van hard- en software die specifieke taken optimaal uitvoeren. Zo blijkt de 'Analytics' optimizer in staat risicobeheertoepassingen van financiële instellingen in een fractie van de tijd uit te voeren.

IBM wijst uitdrukkelijk op de scale-up en scale-out mogelijkheden van het systeem, zowel voor klassieke toepassingen als Linux en webtoepassingen. Het systeem biedt het hogere verwerkingsvermogen voorts zonder een verhoging van het stroomverbruik, terwijl optioneel ook waterkoeling beschikbaar is.

'Mainframe is not dead'

Onder die hoofding bracht Data News jaren geleden al een serie artikels, maar ook Rakesh Kumar van Gartner Research spreekt vandaag in die termen over de mainframe. De afkalving aan de onderzijde van de mainframe-gebruikers gaat door, maar middelgrote tot grote mainframe installaties groeien nog in vermogen.

Na een aankoopstop in de voorbije paar jaar, voorziet Kumar in de komende kwartalen een hernieuwde opleving in de aankoop van verwerkingsvermogen. Met de zEnterprise systemen ziet hij IBM ook in de mogelijkheid op het gebied van mainframes terug in het offensief te gaan. In het bijzonder in de snel groeiende economieën worden nieuwe mainframe-gebruikers gewonnen.

Wie vandaag een mainframe oplossing vergelijkt met andere aanpakken, moet dat doen met eerlijk doen, met oog voor alle nadelen én voordelen, klinkt het. Onder meer bij cloudleveranciers moeten kansen bestaan voor mainframes. Een blijvende uitdaging voor IBM is wel het businessmodel rond software, waar de kostprijs van mainframe softwarelicenties voor veel gebruikers een pijnpunt vormt.

De nieuwe zEnterprise systemen bieden IBM de kans van het defensief naar het offensief te gaan in het mainframesegment, aldus Gartner. Op het Total Solution Event voor System z deed IBM in Brussel uit de doeken wat de zEnterpise mainframes in hun mars hebben. Het eerste model, de z196 biedt 96 5,4GHz processoren, goed voor zowat 50 bips (billion instructions per second) en wordt omschreven als een 'system of systems'. IBM maakt een rechtstreekse vergelijking met de Parallel Sysplex faciliteit, die de System 390 mainframes van weleer samenbracht in een single view mainframe omgeving. Vandaag kunnen tot 32 z196 systemen in een 'sysplex' worden samengebracht. De 'system of systems'-aard van het systeem wordt uitgebouwd met de zBX (zEnterprise BladeCenter Extension), een extern rack waarin goedgekeurde 'blades' (onder AIX en Linux) en gespecialiseerde 'optimizers' kunnen worden aangebracht. Die vormen één enkel en centraal beheerd systeem dank zij een eigen intern netwerk tussen de onderdelen en de Unified Resource Manager. Die zorgt onder meer dat een taak wordt uitgevoerd op het onderdeel dat hiervoor het meest geschikt is ('fit to run'). De 'optimizers' - zoals een eerste voor 'analytics' - bestaan uit combinaties van hard- en software die specifieke taken optimaal uitvoeren. Zo blijkt de 'Analytics' optimizer in staat risicobeheertoepassingen van financiële instellingen in een fractie van de tijd uit te voeren. IBM wijst uitdrukkelijk op de scale-up en scale-out mogelijkheden van het systeem, zowel voor klassieke toepassingen als Linux en webtoepassingen. Het systeem biedt het hogere verwerkingsvermogen voorts zonder een verhoging van het stroomverbruik, terwijl optioneel ook waterkoeling beschikbaar is. 'Mainframe is not dead' Onder die hoofding bracht Data News jaren geleden al een serie artikels, maar ook Rakesh Kumar van Gartner Research spreekt vandaag in die termen over de mainframe. De afkalving aan de onderzijde van de mainframe-gebruikers gaat door, maar middelgrote tot grote mainframe installaties groeien nog in vermogen. Na een aankoopstop in de voorbije paar jaar, voorziet Kumar in de komende kwartalen een hernieuwde opleving in de aankoop van verwerkingsvermogen. Met de zEnterprise systemen ziet hij IBM ook in de mogelijkheid op het gebied van mainframes terug in het offensief te gaan. In het bijzonder in de snel groeiende economieën worden nieuwe mainframe-gebruikers gewonnen. Wie vandaag een mainframe oplossing vergelijkt met andere aanpakken, moet dat doen met eerlijk doen, met oog voor alle nadelen én voordelen, klinkt het. Onder meer bij cloudleveranciers moeten kansen bestaan voor mainframes. Een blijvende uitdaging voor IBM is wel het businessmodel rond software, waar de kostprijs van mainframe softwarelicenties voor veel gebruikers een pijnpunt vormt.