Microsoft beschuldigt IBM van pogingen om te voorkomen dat de standaardisatieorganisatie ISI Microsoft's Office Open XML-standaard (OOXML) goedkeurt. IBM zou actief lobbyen bij regeringen om het Open Documentformaat (ODF) verplicht te stellen voor overheidsdocumenten.

Microsofts directeur voor xml-technologie Jean Paoli beschuldigt IBM ervan om de pogingen van de softwaregigant te frustreren om de Office Open XML-standaard geaccepteerd te krijgen door de ISO. "Laten we duidelijk zijn. Hier zit één enkel bedrijf achter: IBM. Zonder IBM zou het business as usual zijn geweest voor deze standaard." Dat schrijft ZDnet Australië.

IBM zou niet alleen oppositie hebben gevoerd door als lid van de Europese standaardengroep Ecma tegen OOXML gestemd te hebben, maar ook op allerlei andere, minder open, manieren. Zo zou IBM bij regeringen gelobbyd hebben om ODF verplicht te stellen voor overheidsgebruik. Microsofts senior directeur van interoperabiliteit en ip-beleid Nikos Tsilas: "Ze hebben er een zwaar politiek debat van gemaakt. Ze concurreren via regulering, omdat ze het niet kunnen op technisch vlak." Volgens Tsilas verdient IBM steeds meer geld met open source software.

Paoli zegt verder dat Microsoft nooit actief de inspanningen van Sun en IBM heeft gesaboteerd om ODF geaccepteerd te krijgen. "We hadden niet de bedoeling om die standaard te blokkeren. Toen er gestemd moest worden over acceptatie als een ANSI-standaard in de VS, hebben we 'ja' gestemd."

Nadat in september 2007 Microsofts verzoek strandde om de Office Open XML-standaard versneld door de ISO te laten goedkeuren, wordt het eind februari opnieuw spannend: van 25 t/m 29 februari wordt er in Genève opnieuw gediscussieerd. Een maand later vindt er opnieuw een stemming plaats.

Microsoft werd er eerder van beschuldigd de stemming in september op een niet zo nette manier te hebben willen beïnvloeden: er lekte toen een mail uit van een Zweedse Microsoft-manager die een aantal Microsoftpartners opriep om vóór OOXML te stemmen en die de argumenten daarvoor er gratis bijleverde en hen bovendien extra marketinggeld in het vooruitzicht stelde.

In samenwerking met Computable

Microsoft beschuldigt IBM van pogingen om te voorkomen dat de standaardisatieorganisatie ISI Microsoft's Office Open XML-standaard (OOXML) goedkeurt. IBM zou actief lobbyen bij regeringen om het Open Documentformaat (ODF) verplicht te stellen voor overheidsdocumenten. Microsofts directeur voor xml-technologie Jean Paoli beschuldigt IBM ervan om de pogingen van de softwaregigant te frustreren om de Office Open XML-standaard geaccepteerd te krijgen door de ISO. "Laten we duidelijk zijn. Hier zit één enkel bedrijf achter: IBM. Zonder IBM zou het business as usual zijn geweest voor deze standaard." Dat schrijft ZDnet Australië. IBM zou niet alleen oppositie hebben gevoerd door als lid van de Europese standaardengroep Ecma tegen OOXML gestemd te hebben, maar ook op allerlei andere, minder open, manieren. Zo zou IBM bij regeringen gelobbyd hebben om ODF verplicht te stellen voor overheidsgebruik. Microsofts senior directeur van interoperabiliteit en ip-beleid Nikos Tsilas: "Ze hebben er een zwaar politiek debat van gemaakt. Ze concurreren via regulering, omdat ze het niet kunnen op technisch vlak." Volgens Tsilas verdient IBM steeds meer geld met open source software. Paoli zegt verder dat Microsoft nooit actief de inspanningen van Sun en IBM heeft gesaboteerd om ODF geaccepteerd te krijgen. "We hadden niet de bedoeling om die standaard te blokkeren. Toen er gestemd moest worden over acceptatie als een ANSI-standaard in de VS, hebben we 'ja' gestemd." Nadat in september 2007 Microsofts verzoek strandde om de Office Open XML-standaard versneld door de ISO te laten goedkeuren, wordt het eind februari opnieuw spannend: van 25 t/m 29 februari wordt er in Genève opnieuw gediscussieerd. Een maand later vindt er opnieuw een stemming plaats. Microsoft werd er eerder van beschuldigd de stemming in september op een niet zo nette manier te hebben willen beïnvloeden: er lekte toen een mail uit van een Zweedse Microsoft-manager die een aantal Microsoftpartners opriep om vóór OOXML te stemmen en die de argumenten daarvoor er gratis bijleverde en hen bovendien extra marketinggeld in het vooruitzicht stelde. In samenwerking met Computable