7600 voornamelijk technische werknemers van IBM in Amerika moeten genoegen nemen met een lager salaris. Het bedrijf hanteert geen maandsalaris meer, maar een uursalaris. Gevolg, het basissalaris gaat omlaag. Dat schrijft het Nederlandse it-weekblad Computable.

De beslissing kadert in de nasleep van een rechtszaak over overwerk uit 2006. Een grote groep technische medewerkers werkte gemiddeld 45 uur per werk en was van oordeel dat ze te weinig betaald werden voor die overuren. IBM daarentegen ging ervan uit dat de overwerkvergoeding in het salaris inbegrepen zat. De werknemers spanden hadden een collectieve rechtszaak aan waarin IBM aan het kortste eind trok. Dat kostte het bedrijf toen 65 miljoen dollar.

IBM schakelt dus over van een betaling op basis van een maandelijks vast salaris naar een betaling op basis van urenregistratie. Daarmee daalt de beloning voor een werkweek van 40 uur met 15 procent. Volgens IBM werkt een groot deel van de medewerkers zoveel extra uren dat het salaris dat ze nu ontvangen op hetzelfde niveau blijft. Een vakbondsbestuurder stelt echter in de Wall Street Journal dat een groot deel van de werknemers niet genoeg overuren maakt. In de praktijk zullen zij het salaris dus zien dalen.

7600 voornamelijk technische werknemers van IBM in Amerika moeten genoegen nemen met een lager salaris. Het bedrijf hanteert geen maandsalaris meer, maar een uursalaris. Gevolg, het basissalaris gaat omlaag. Dat schrijft het Nederlandse it-weekblad Computable. De beslissing kadert in de nasleep van een rechtszaak over overwerk uit 2006. Een grote groep technische medewerkers werkte gemiddeld 45 uur per werk en was van oordeel dat ze te weinig betaald werden voor die overuren. IBM daarentegen ging ervan uit dat de overwerkvergoeding in het salaris inbegrepen zat. De werknemers spanden hadden een collectieve rechtszaak aan waarin IBM aan het kortste eind trok. Dat kostte het bedrijf toen 65 miljoen dollar. IBM schakelt dus over van een betaling op basis van een maandelijks vast salaris naar een betaling op basis van urenregistratie. Daarmee daalt de beloning voor een werkweek van 40 uur met 15 procent. Volgens IBM werkt een groot deel van de medewerkers zoveel extra uren dat het salaris dat ze nu ontvangen op hetzelfde niveau blijft. Een vakbondsbestuurder stelt echter in de Wall Street Journal dat een groot deel van de werknemers niet genoeg overuren maakt. In de praktijk zullen zij het salaris dus zien dalen.